Στο μικροσκόπιο βρέθηκε το θέμα των πλατειών ως επί το πλείστον, μιας και μεταξύ των λοιμωξιολόγων, αλλά και στην κυβέρνηση, υπάρχει ανησυχία για την συσσώρευση πολιτών στις πλατείες πολλών περιοχών, κάτι που μπορεί να έχει επίδραση στην επιδημιολογική εικόνα.

Πάντως, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους λοιμωξιολόγους για τη μέχρι στιγμής συνεισφορά τους, ενώ κοινή συνισταμένη της συζήτησης ήταν και ότι η διαδικασία του ανοίγματος είναι πιο σύνθετη σε σχέση με τη διαδικασία του κλεισίματος της χώρας. 

Kατά την παρέμβασή του στην τηλεδιάσκεψη της επιτροπής ο Πρωθυπουργός ανέφερε:

«Τώρα που περνάμε στην επόμενη φάση, οι δικές σας κατευθύνσεις και οι προτάσεις τις οποίες διαμορφώνετε, εξακολουθούν να μας είναι εξαιρετικά πολύτιμες για την αλληλουχία των κινήσεων που πρέπει να κάνουμε καθώς και για το αν κάπου κρίνουμε ότι πρέπει να πατήσουμε αντί για το γκάζι το φρένο και να πρέπει ενδεχομένως να κάνουμε κάποια βήματα προς τα πίσω περιορίζοντας δραστηριότητες προς αποφυγή ενός δεύτερου κύματος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα θέλαμε να εκδηλωθεί πριν απ’ αυτό το οποίο μας λέτε ότι μπορεί να εκδηλωθεί, που είναι ενδεχομένως το επόμενο τον επόμενο Οκτώβριο. 

Ξέρετε, η επιστήμη μας δίνει πολλά δεδομένα, δεν μας δίνει όμως πάντα και τις οριστικές απαντήσεις. Και καταλαβαίνω ότι μ’ έναν νέο ιό όπως αυτός, σε πολλές αποφάσεις τις οποίες καλούμαστε να πάρουμε είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά καθώς καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις χωρίς να έχουμε πάντα όλα τα επιστημονικά δεδομένα στη διάθεση μας. Θέλουμε να έχουμε όμως όσο το δυνατόν περισσότερα. Και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής σε αυτή μας την πολιτική έχουμε δικαιωθεί. 

Για όλους όσοι από εσάς έχετε ένα δημόσιο βήμα και είναι αρκετοί αυτοί οι οποίοι  καλούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να αναπτύσσουν τις απόψεις τους, θέλω να σας ευχαριστήσω διότι μέσα από αυτό το δημόσιο βήμα βγήκε, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένας ενιαίος λόγος. Αυτό το θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό, διότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να στέλνουμε ως χώρα και ως επιστημονική κοινότητα συγκεχυμένα μηνύματα. Νομίζω ότι άλλες χώρες, δεν θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα παραδείγματα, δεν τα έχουν καταφέρει τόσο καλά σε αυτή την κατεύθυνση για αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι. Όχι μόνο για την επιστημονική δουλειά την οποία κάνετε, αλλά και για την υπευθυνότητα με την οποία συμμετέχετε στο δημόσιο διάλογο εξηγώντας έννοιες οι οποίες συχνά είναι δυσνόητες και με τις οποίες και όλοι μας εξοικειωθήκαμε σχετικά πρόσφατα.  

Έχουμε ακόμη να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις, για τον τρόπο με τον οποίο θα επιστρέψουμε σε αυτήν τη νέα καθημερινότητα, έχουμε δύσκολα ζητήματα ακόμα μπροστά μας, πολλά από τα οποία έχουν να κάνουν με το αν και με ποιον τρόπο θα λειτουργήσει η αγορά του τουρισμού, είμαστε  όμως όλοι πολύ πιο έμπειροι σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από τρεις μήνες και εσείς γνωρίζετε πολύ περισσότερα για αυτόν τον ιό και οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και έχουν χειριστεί πολλά τέτοια περιστατικά και οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι γνωρίζουν πια περισσότερα από αυτά τα οποία γνώριζαν πριν από τρεις μήνες. Και βέβαια και οι πολίτες παραμένουν  - είναι σήμερα πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι - και γνωρίζουν πολλά περισσότερα για το πως πρέπει οι ίδιοι να προστατευτούν,να προστατέψουν τους αγαπημένους τους, κυρίως τους ευπαθείς, αλλά συνολικά και ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Έχουμε κάθε λόγο, νομίζω, να είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι ως χώρα επιδείξαμε ένα μεγάλο βαθμό υπευθυνότητας, αιφνιδιάζοντας ενδεχομένως ευχάριστα και κάποιους στο εξωτερικό οι οποίοι πάντα έσπευδαν να χρησιμοποιήσουν όχι πολύ κολακευτικά στερεότυπα για τη χώρα μας και για τους συμπολίτες μας. Και νομίζω, στο χέρι μας είναι, όλη αυτή την προσπάθεια να τη συνεχίσουμε, να τη φτάσουμε μέχρι το τέλος. To τέλος θα οριστεί πια όταν θα έχουμε μία οριστική θεραπεία ή και ένα εμβόλιο το οποίο θα μας επιτρέψει να αφήσουμε αυτήν την επώδυνη περίοδο πίσω μας.

Κρατάμε, όμως, ως παρακαταθήκη την μεγάλη εμπιστοσύνη των Ελλήνων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και την προσωπική μου δέσμευση αυτή η επένδυση την οποία κάνουμε στην αξιοπιστία αλλά και στην επιχειρησιακή δυνατότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας να μην έχει προσωρινά, αλλά μόνιμα χαρακτηριστικά. Έχει μεγάλη εμπιστοσύνη ο Έλληνας πολίτης σήμερα στο δημόσιο, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο στάθηκε και με το παραπάνω στο ύψος των περιστάσεων και είναι μία χρυσή ευκαιρία να επενδύσουμε σε αυτό, διότι όσο κι αν μπορεί να μας φαντάζει πολύ μακρινό κάποια στιγμή στο μέλλον θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Είναι κάτι το οποίο πια θα πρέπει να το γνωρίζουμε καλά. 
Ήθελα, απλά, να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις σκέψεις, αλλά πρωτίστως να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και να σας ζητήσω αυτή τη ζωντανή ανταλλαγή απόψεων την οποία έχετε, η οποία, πάντα, καταφέρνει και καταλήγει σε έναν κοινό τόπο, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, να τη συνεχίσετε προς όφελος της Δημόσιας Υγείας αλλά και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της».

Προβληματισμός για τις πλατείες

Όπως εξηγούσε στο Reader.gr, μάλιστα, και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η πιθανή διασπορά σε μια πλατεία μπορεί να είναι πολύ μεγάλη. Αυτό, δε, που προβληματίζει τους λοιμωξιολόγους είναι σε αυτές τις περιπτώσεις δυσχεραίνεται ιδιαίτερα η ιχνηλάτηση των επαφών, καθώς κανείς δεν ξέρει με ασφάλεια με ποιους και πόσους έχει έρθει ένας φορέας του ιού σε επαφή.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, από τον Υμηττό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κρούσει καμπανάκι κινδύνου.

«Δεν έχουμε τελειώσει με την περιπέτεια του κορονοϊού. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου αλλά για να μην αναγκαστούμε να υποχωρήσουμε και πάλι και να προχωρήσουμε σε ενδεχόμενη αυστηροποίηση των μέτρων, όπως αναγκαστήκαμε να κάνουμε πριν από αρκετές εβδομάδες, απαιτείται συλλογική συνεργασία και ατομική ευθύνη» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν είναι στο τραπέζι πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, αλλά στην κυβέρνηση προσπαθούν να αποτιμήσουν, με τη βοήθεια και των ειδικών, την επίδραση στην επιδημιολογική εικόνα, με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα αυτών των ημερών θα αρχίσουν να φαίνονται σε 7-10 μέρες.