Μια σημαντική πρωτοβουλία στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση για τη νέα ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση και το άσυλο ανέλαβε η χώρα, καθώς το πρωί της Τρίτης απεστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο η επιστολή για την ένταξη της χώρας μας στο Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Μεταναστευτικής Πολιτικής

Η επιστολή εστάλη στον πρώην αυστριακό αντικγκελάριο Μίχαελ Σπιντελέγκερ που προΐσταται του Κέντρου, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα σημαντικά διεθνή fora για τη μετανάστευση, ενώ οι προτάσεις του κατευθύνονται εν συνεχεία στην Κομισιόν. Η προοπτική ένταξης της χώρας μας είχε συζητηθεί το προηγούμενο διάστημα και είχε υπάρξει συνεννόηση του κ. Κουμουτσάκου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επί του θέματος. 

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η διαπραγμάτευση για το νέο πακέτο είναι ακόμα σε εξέλιξη, έστω και αν έχει γίνει σημαντική πρόοδος στις Βρυξέλλες σε τεχνικό επίπεδο, η Ελλάδα αποκτά θέση στο τραπέζι σε ένα σημαντικό πεδίο διαπραγμάτευσης. Σημειωτέον, ως την επικύρωση του καθεστώτος μέλους της χώρας μας, η Ελλάδα θα μπορεί να παρίσταται και να συμμετέχει στις σχετικές συζητήσεις, έστω και χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Έτσι, εφόσον επιτρέπεται, ο Γιώργος Κουμουτσάκος θα πάει στη Βιέννη για τη συνεδρίαση του Ιουνίου.

Γ. Ευγ.