Πυρετός συσκέψεων αναμένεται να επικρατήσει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση «κλειδώνει» τις αποφάσεις της για τον τουρισμό, ενώ σήμερα αναμένεται και η έκδοση των αναλυτικών υγειονομικών πρωτοκόλλων για το σύνολο των μεταφορών εντός της χώρας που επανεκκινούν από τις 18 Μαϊου.

Πιο συγκεκριμένα, για σήμερα είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να «κλειδώσουν» οριστικά τα πρωτόκολλα για τις εσωτερικές μετακινήσεις από εδώ και πέρα. Τις ανακοινώσεις για τις οδηγίες θα κάνει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ θα αφορούν τις οδικές μεταφορές και ειδικά τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, τα τρένα, τα πλοία και τα αεροπλάνα. 

Κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ θα προβλεπεται πληρότητα 50% σε πρώτη φάση και υποχρεωτική χρήση μάσκας, ενώ παρόμοια κατάσταση θα ισχύει και στα τρένα του ΟΣΕ. Ως προς τα πλοία, η πληρότητα θα είναι στο 50% και ανεβαίνει στο 55% με τις καμπίνες, όπου θα υποχρεούται να είναι μόνο ένας επιβάτης, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια. Τέλος, υποχρεωτική θα είναι η μάσκα σε όλους τους χώρους του πλοίου. 

Ως προς τις πτήσεις, οι οποίες στο εσωτερικό της χώρας επανεκκινούν προοδευτικά από τις 18 Μαΐου και με δυναμική πύκνωση δρομολογίων, η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική, ενώ θα χρησιμοποιούνται όλα τα καθίσματα. Βεβαίως, όπως ανέφερε ανώτερη πηγή από τον χώρο των αερομεταφορών στο reader.gr, ούτως ή άλλως μέχρι το τέλος Μαϊου και με δεδομένη την πύκνωση των εσωτερικών δρομολογίων, η πληρότητα των πτήσεων δύσκολα θα ξεπερνά το 30% στα αεροσκάφη. 

Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση συνεχίζει τις προετοιμασίες και για το πακέτο του τουρισμού που, όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας, θα είναι ολοκληρωμένο και θα περιλαμβάνει το υγειονομικό σκέλος, την υποδοχή των ταξιδιωτών, τα μέτρα για την εργασία, αλλά και τα οικονομικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων. Σε κάθε περίπτωση, για σήμερα το πρωί είναι προγραμματισμένη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα συζητηθούν πολλές παράμετροι του οικονομικού προγραμματισμού της κυβέρνησης από εδώ και πέρα, ίσως και με αναφορά στο πακέτο για τον τουρισμό.

Βεβαίως, όπως αποκάλυψε από χθες το Reader.gr, και με δεδομένο τον πυρετό προετοιμασιών, για τις 11:00 το πρωί του Σαββάτου είναι προγραμματισμένη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Τουρισμού (Χάρης Θεοχάρης), Υποδομών (Κώστας Καραμανλής, Γιάννης Κεφαλογιάννης) και Ναυτιλίας (Γιάννης Πλακιωτάκης), προκειμένου να διαμορφωθεί ο τελικός καμβάς του κυβερνητικού σχεδίου. Ανακοινώσεις θα πρέπει να αναμένονται την άλλη εβδομάδα, αν και δύσκολα τη Δευτέρα, με μοιρασμένες πιθανότητες για Τρίτη ή Τετάρτη.