Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ανησυχία καθώς θεωρεί εξαιρετικά πιθανή την εξαγωγή των εσωτερικών προβλημάτων της γειτονικής χώρας στο Αιγαίο αλλά και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Η τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ επανήλθε στην καταδίκη της τουρκικής κλιμάκωσης των παραβιάσεων και των υπερπτήσεων που πραγματοποιούν στα ελληνικά νησιά τουρκικά μαχητικά, προκαλώντας ακόμη μια αντίδραση της Άγκυρας. Το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με χθεσινή του ανακοίνωση χαρακτηρίζει «στείρο λόγο» τα όσα δηλώνουν οι υπουργοί Εξωτερικών χαρακτηρίζοντας την ΕΕ «όμηρο των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η Αθήνα πάντως συνεχίζει την ενίσχυση του διπλωματικού μετώπου, παρά το ότι οι ένοπλες δυνάμεις και οι αρχές ασφαλείας αποκρούουν σε καθημερινή βάση τις τουρκικές προκλήσεις, αφού θεωρεί πως η διεθνοποίηση του ζητήματος, σε μια εποχή που η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και βρίσκεται στη μέση μιας διαπραγμάτευσης με την Ευρώπη για το ζήτημα του μεταναστευτικού, παίζει το ρόλο της στην αποκλιμάκωση.

Μάλιστα η πρόσφατη ανακοίνωση των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ ήρθε σε συνέχεια της σκληρής καταδίκης στην Άγκυρα από τις πέντε χώρες (Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο, ΗΑΕ και Αίγυπτο) που βλέπουν το Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο ως βάση αποσταθεροποίησης της περιοχής.

Η Αθήνα πάντως μελετά προσεκτικά τις δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων που συνεχίσουν με την ίδια ένταση σε προκλητικότητα και δεν αποκλείει κλιμάκωση της έντασης από την Άγκυρα, όταν τελειώσει η κρίση του κορονοϊού, σε πολλαπλά μέτωπα, με αιχμή το μεταναστευτικό, αλλά και το Αιγαίο όπου το μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εναερίου χώρου συνεχίζεται καθημερινά.

Οι συζητήσεις για θέσπιση ΑΟΖ

Η Αθήνα συνεχίζει προσπάθειες για τη θέσπιση ΑΟΖ με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, με την μεν πρώτη να βρίσκεται σε καλό σημείο και τη δεύτερη να φαίνεται περισσότερο πολύπλοκη.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και βαλκανικό, με στόχο τη δημιουργία ενός διπλωματικού μετώπου που θα αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.