Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, λίγοι ήξεραν στην πραγματικότητα τι να περιμένουν. Σεβαστή ως ανώτατη δικαστής, αλλά ευρέως άγνωστη, η κ. Σακελλαρόπουλου δεν είχε δημόσια διαδρομή τα προηγούμενα χρόνια που να έχει να κάνει με το «ευρύ κοινό», σε αντίθεση με τον προκάτοχο της Προκοπή Παυλόπουλο, ο οποίος χρημάτισε επί σειρά ετών βουλευτής και υπουργός.

Από τον Φεβρουάριο και μετά, όμως, η κ.Σακελλαροπούλου αλλάζει την εικόνα της Προεδρίας. Επιλέγει να πορεύεται στον δημόσιο λόγο ως κανονικός άνθρωπος, αλλά χωρίς να κάνει εκπτώσεις στο θεσμικό φορτίο της θέσης της. Οι επιλογές της κ. Σακελλαρόπουλου, όμως, είναι σαφώς διαφορετικές από του προκατόχου της. Από τις διαρκείς επικλήσεις στα εθνικά θέματα και στο διεθνές δίκαιο, ασχολείται και μια σειρά άλλων θεμάτων που αφορούν το ευρύ κοινό.

Συν τοις άλλοις, είναι άκρως ενεργή διαδικτυακά, χωρίς να παρασύρεται στη χοάνη του διαδικτύου. Με παρουσία στο Facebook, το Twitter και πλέον και το Instagram, η κ. Σακελλαροπούλου επιλέγει ένα ευρύτερο και πιο νεανικό πολλές φορές κοινό, στο οποίο απευθύνεται με παρεμβάσεις, ακόμα και θέματα που μέχρι πρότινος ήταν εκτός του φάσματος ενδιαφέροντος της Προεδρίας. Για παράδειγμα, με σεμνότητα και λιτότητα, η κ. Σακελλαρόπουλου ήταν παρούσα στην τελετή για τα θύματα της Marfin, όπου μάλιστα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει και τη συγκίνησή της, την ώρα που απευθυνόταν στιες οικογένειες των θυμάτων. Με συστολή, στη συνέχεια, χαιρέτισε ανθρώπινα τους συγκεντρωμένους που είχαν χάσει συγγενείς ή φίλους στην τραγωδία.

Όχι μόνο αυτό. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε την Κυριακή να κάνει μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παγκόσμια ημέρα κατά της ομοφοβίας. «Οι διώξεις, οι διακρίσεις, η κοινωνική περιθωριοποίηση κατά των ΛΟΑΤΚΙ συνανθρώπων μας σε πολλές περιοχές του κόσμου είναι μια σκληρή, επίμονη πραγματικότητα. Πραγματικότητα που μας αφορά όλους, αφού πλήττει στον πυρήνα της την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συρρικνώνει την έννοια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά στις σημερινές συνθήκες αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν συχνά ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις σε βάρος τους και περιορισμούς στην πρόσβαση των υπηρεσιών υγείας», έγραψε και συνέχισε: «Σήμερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας και Τρανσφοβίας, στέλνουμε και από την Αθήνα το μήνυμά μας. Καταδικάζουμε τις διακρίσεις, τη ρητορική μίσους, τη βία σε βάρος προσώπων λόγω ταυτότητας φύλου, γενετήσιου προσανατολισμού ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας και υποστηρίζουμε το δικαίωμα του καθενός στην ελεύθερη έκφραση, την ασφάλεια, τον αυτοκαθορισμό και την ίση μεταχείριση».

Είναι από τα θέματα που πολλές φορές πολιτικοί επιλέγουν να μην αγγίξουν. Η κ. Σακελλαρόπουλου έσπασε το στεγανό του κομφορμισμού και απευθύνθηκε, ως εκ της θέσεώς της, σε όλους τους Έλληνες-και τους ΛΟΑΤΚΙ συμπολίτες μας. Με άλλα λόγια, δια της παρεμβάσεως της, τους κατέστησε ορατούς. Η ανάρτηση της έγινε viral με σχεδόν 15.000 likes, 3,2 χιλιάδες shares και ελάχιστα, αναλογικά, αρνητικά σχόλια.

Στους συνομιλητές της η κ. Σακελλαρόπουλου ξεκαθαρίζει ότι θα ασκεί τα καθήκοντα της με πλήρη σεβασμό στη θεσμική βαρύτητα του αξιώματος. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα είναι ξύλινη. Θα συνεχίσει, συνεπώς, τις στοχευμένες κινήσεις, όπως η επίσκεψη της στην Ακρόπολη σήμερα, πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, η οποία έκανε τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ. Σύντομα, δε, ίσως την ερχόμενη εβδομάδα, και με δεδομένη την άρση του περιορισμού μετακινήσεων εκτός Αττικής, θα κάνει και την πρώτη της περιοδεία, μετά τη συμβολική επίσκεψη της στις Καστανιές το Πάσχα.

Πίσω, βεβαίως, από την κ. Σακελλαροπούλου, στο κομμάτι της επικοινωνίας, βρίσκεται και ένα team με σύχρονη αντίληψη. Ο πολύπειρος Σήφης Πολυμίλης έχει τη γενική επιστασία, ενώ στο πλευρό του είναι η Κατερίνα Οικονομάκου και η Σοφία Βαστάκη. Ρόλο άμισθης συμβούλου επικοινωνίας για τα νέα μέσα έχει η ισχυρή κυρία της διεύθυνσης επικοινωνίας του ΣΕΒ, Ρόζα Μόνου, ενώ τα social media της Προέδρου χειρίζεται ο προερχόμενος από τη νεότερη γενιά Άγγελος Κίσσας.