Με ένα μπαράζ διεθνών επαφών συνεχίζει η κυβέρνηση να στρώνει το χαλί, προκειμένου να υπάρξει ένα ουσιαστικό restart στον τουρισμό από το τέλος Ιουνίου και να μην χαθεί η τουριστική σεζον, ενώ, όπως έγραφε από χθες το Reader.gr, ως το τέλος της εβδομάδας θα έχει παρουσιαστεί και το κυβερνητικό σχέδιο για τον τουρισμό, τόσο ως προς το υγειονομικό του σκέλος, όσο και ως προς το σκέλος της στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων στον κλάδο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται στην εικόνα να μπει και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με νέο τηλεοπτικό μήνυμα που μπορεί να έχει και ευρύτερες αναφορές, με δεδομένο το πέρας και των πρώτων δύο εβδομάδων από την αρχή άρσης των περιορισμών.

Σήμερα, στο παιχνίδι μπαίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως έγραψε από το Σάββατο το reader.gr, θα πρωταγωνιστήσει σε μια βαλκανική «τετραμερή» κορυφής, με τους πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, της Ρουμανίας Λούντοβικ Όρμπαν και τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάντρ Βούτσιτς. Στόχος, οι κοινού κανόνες στις μεταξύ των χωρών μετακινήσεις, χωρίς καραντίνα, με δεδομένο ότι οι προαναφερθείσες χώρες αποτελούν βασικές πηγές του οδικού τουρισμού προς την Ελλάδα. Κατά πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει νέα επικοινωνία σε επίπεδο κορυφής με τα μέλη του Smart Covid Management Group, το κλαμπ των «επιτυχημένων» χωρών (Αυστρία, Τσεχία, Νορβηγία, Δανία, Ισραήλ Αυστραλία, Σιγκαπούρη).

Σήμερα, επίσης, ο Νίκος Δένδιας και ο ομόλογος του από τη Βόρεια Μακεδονία Νικόλα Ντιμιτρόφ αναλαμβάνουν πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση σε βαλκανικό επίπεδο για το θέμα, με μια τηλεδιάσκεψη στις 11:00 και τη συμμετοχή των ΥΠΕΞ Ιταλίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σλοβενίας, Αλβανίας, Κοσόβου, Μαυροβουνίου, Σερβίας, Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και Κροατίας. Χθες, ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μαας με τη συμμετοχή Κύπρου, Βουλγαρίας, Κροατίας, Σλοβενίας, Ιταλίας, Μάλτας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί με την ίδια σύνθεση σε 2 περίπου εβδομάδες, ενώ η γενική κατεύθυνση που προκύπτει είναι ότι οι διμερείς συμφωνίες δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, ιδίως εντός Ε.Ε., με αποτέλεσμα να απαιτούνται κοινοί κανόνες από τα μέσα Ιουνίου και εντεύθεν.

Βεβαίως, κρίσιμο σκέλος του πακέτου για τον τουρισμό θα είναι και τα μέτρα οικονομικής στήριξης. Εκεί σημαντικό ρόλο θα έχει το πρόγραμμα Sure, το οποίο όμως θα είναι διαθέσιμο και προοδευτικά από τον Ιούνιο και μετά. Το οικονομικό επιτελείο σβήνει και γράφει νούμερα, για ένα πακέτο που χαρακτηρίζεται «μεγάλο» από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, ενώ κρίσιμοι θα είναι και πόροι του ΕΣΠΑ που θα χρησιμοποιηθούν.

Σημειωτέον, η Αθήνα αποτιμά κατ’ αρχάς θετικά την πρόταση Γαλλίας και Γερμανίας για το Recovery Fund ύψους 500 δις, για τη στήριξη όσων κρατών-μελών έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό. Θεωρείται άκρως πιθανό σημαντικά κεφάλαια να μπορούν να κατευθυνθούν στην Ελλάδα, κατά πάσα πιθανότητα, ενώ οι όροι χρηματοδότησης θα είναι άκρως συμφέροντες και δεν θα παραπέμπουν σε Μνημόνιο, λόγω και της έκδοσης κοινών ομολόγων μέσω της Κομισιόν.