Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν πολλές φορές το τελευταίο διάστημα κατηγορήσει την κυβέρνηση πως κινείται λάθος στην οικονομία σημειώνοντας πως θα έπρεπε να «επιδοτεί την εργασία κι όχι την αναστολή της».

Το οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι 2» το οποίο θα παρουσιαστεί, εκτός απροόπτου μεθαύριο, Πέμπτη, θα προτείνει στην κυβέρνηση μέτρα τα οποία θα έχουν ως βασικό στόχο να επιδοτηθεί η εργασία και αν δοθούν κίνητρα σε εργοδότες και επιχειρηματίες να κρατήσουν ανοιχτές τις επιχειρήσεις τους και να διατηρήσουν όλο το προσωπικό τους, να μην προβούν δηλαδή σε περικοπές και απολύσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε χθες στη συζήτηση του με τη νεολαία στο Live event του iSyriza μια «πρώτη γεύση» από το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για τον τουρισμό και τι θα προτείνει το κόμμα του στον συγκεκριμένο κλάδο ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι θέσεις εργασίας μίλησε για μια δέσμη τριών μέτρων που θα περιλαμβάνει:

1. Στήριξη της εργασίας μέσω της επιδότησης κατά 100% του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους.

2.  Ένταξη της πλειονότητας στο πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ ανάλογα με το μέγεθός της επιχείρησης, ώστε να μπορεί να ανοίξει.

3. Επιδότηση προγράμματος εσωτερικού τουρισμού με κάλυψη των εξόδων μεταφοράς και διαμονής

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου χθες έκανε δημόσια άνοιγμα στο «κίνημα της γραβάτας», που όπως είχε γράψει από την προηγούμενη εβδομάδα το Reader.gr αποτελεί έναν από τους βασικούς «στόχους» του, σημειώνοντας πως «είχαν δίκιο» που διαμαρτύρονταν, σημειώνοντας πως με την κυβέρνηση της ΝΔ οι επιστήμονες ως εκφραστές της μεσαίας τάξης, απαξιώθηκαν.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου χθες εξέφρασε το φόβο ότι θα οδηγηθούμε σε «μισή εργασία και μισό μισθό, άρα και μισή ζωή. Με φοβίζει επίσης η θεσμοθέτηση της εξ αποστάσεως εργασία χωρίς να μπουν κανόνες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στην Αυγή της Κυριακής είπε ότι το πρόγραμμα θα κινείται πάνω κάτω στους ίδιους άξονες της εμπροσθοβαρούς ενίσχυσης της εργασίας και των επιχειρήσεων «προκειμένου να αντέξουν στη κρίση, έστω και τώρα, παρά την εγκληματική αδράνεια της κυβέρνησης. Με επιπρόσθετο ίσως στοιχείο ένα δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας που είναι απαραίτητο για τις συνθήκες που δημιουργούνται».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επίσης χθες προανήγγειλε το αναλυτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία που θα παρουσιαστεί στην επόμενη ΔΕΘ.