Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στον αφορισμό της ίδιας, του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χαρδαλιά από τον Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιο.

«Ο καθένας μπορεί να λέει και να πράττει όπως κρίνει, εγώ θεωρώ ότι κινηθήκαμε υπεύθυνα με γνώμονα πάντοτε την προστασία της δημόσιας υγείας και το δημόσιο συμφέρον, προκειμένου να προστατέψουμε τους πιστούς κάθε δόγματος κι αυτό παρά την εξαιρετική δυσκολία του εγχειρήματος και το πολύ δυσάρεστο του όλου εγχειρήματος. Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, τα υπόλοιπα δεν με αφορούν. Ας μην αφήσουμε όμως κάποιες ακραίες θέσεις και πράξεις να αμαυρώσουν το κλίμα και όλα αυτά τα σημαντικά που κερδίσαμε», δήλωσε η Νίκη Κεραμέως.

Ακόμα εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη δεύτερη φάση επιστροφής των μαθητών στα σχολεία. Επεσήμανε ότι όλα κυλούν σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, υποστηρίζοντας ότι καθηγητές και μαθητές τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας. 

Ως προς την προσέλευση των μαθητών είπε:

«Δεν έχουμε ακόμα συγκεντρωτικά για την προσέλευση των μαθητών, αλλά από κάποια σχολεία που είδαμε κυμάνθηκε γύρω στο 70%. Επισκεφθήκαμε μαζί με τον πρωθυπουργό ένα γυμνάσιο στην περιοχή του Παγκρατίου, όπου είδαμε την υποδειγματική τήρηση των μέτρων».

Σε περίπτωση που υπάρξει κρούσμα σε σχολείο ανέφερε:

«Υπάρχει πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, το οποίο έχουν εκδώσει οι ειδικοί της επιτροπής το οποίο προβλέπει ότι σε περίπτωση κρούσματος δεν κλείνει ολοκληρωτικά το σχολείο όπως γινόταν αρχικά, παρά κλείνει το τμήμα και από εκεί και πέρα ακολουθείται η διαδικασία της ιχνηλάτησης».

Κατέστησε σαφές ότι τα ίδια προστατευτικά μέτρα θα τηρηθούν και στις Πανελλαδικές εξετάσεις, που θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και την επομένη για τα ΕΠΑΛ. 

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις για αχρείαστο άνοιγμα των σχολείων σημείωσε:

«Καταρχήν έχουμε πάρει το “πράσινο φως” των ειδικών. Οι ίδιοι οι ειδικοί έχουν συστήσει το άνοιγμα των σχολείων. Δεύτερον έχουμε πάρει όλα τα μέτρα προστασίας. Τρίτον μελέτες δείχνουν ότι όσο τα παιδιά μένουν μακριά από την εκπαιδευτική διαδικασία, μπορούν να έχουν σημαντικές συνέπειες. Γι' αυτό λοιπόν αφού οι ειδικοί έχουν δώσει το “πράσινο φως”. Δεύτερον έχουμε τηρήσει όλα τα μέτρα προστασίας και πρόληψης, έχουμε ένα χρέος ως πολιτεία να βοηθήσουμε τους μαθητές να επιστρέψουν στην κανονικότητα τους, στο φυσικό τους περιβάλλον, δηλαδή στο σχολείο».

Για τη νέα σχολική χρονιά τόνισε ότι η έναρξη είναι προγραμματισμένη για την 1η Σεπτεμβρίου και τόνισε ότι ο στόχος για το συγκεκριμένο διάστημα είναι η κάλυψη της ύλης, η οποία δεν ήταν δυνατό να καλυφθεί εξαιτίας της πανδημικής κρίσης.

Όσον αφορά στις αντιδράσεις για τις κάμερες στα σχολεία επανέλαβε ότι μπήκαν για να έχουν όλοι οι μαθητές πρόσβαση στην εκπαίδευση και είπε, «ότι πρόκειται για ειδική ρύθμιση που προβλέπεται μόνο σε περίοδο πανδημικής κρίσης, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα για σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία» και ξεκαθάρισε «ότι έχει ληφθεί απόλυτη μέριμνα για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και δεν επιτρέπεται η καταγραφή και η αποθήκευση και ότι η λήψη εστιάζει αποκλειστικά στον πίνακα και τον εκπαιδευτικό».