«Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και επέλεξε να στοχοποιήσει τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως ο πρόεδρος της ΝΔ αποδεικνύεται «κατώτερος των περιστάσεων».

Σχολιάζοντας και την απουσία του από τη συζήτηση είπε ότι «είναι εγκλωβισμένος στην παράδοση της παράταξής του να καταφεύγει στο ρεβανσισμό των δικαστηρίων και στην παράδοση της οικογένειάς του απέναντι στον κ. Σαμαρά», ενώ εκτίμησε, ότι «δεν θα είναι παρών ούτε στο μέλλον να τοποθετηθεί. Ούτε όταν θα φέρετε την προειλημμένη απόφαση παραπομπής του κ. Παπανγγελοπουλου σε ειδικό δικαστήριο».

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο φιάσκο» την συγκεκριμένη προανακριτική επιτροπή για την έρευνα τυχόν «σκευωρίας» και έκανε λόγο για «χυδαίο αντιπερισπασμό» αναφορικά με τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου επειδή «δεν προκύπτει κατηγορία και καμία δικαιολογία παραπομπής. Καμία μετατροπή του σκανδάλου σε υποτίθεται σκευωρία».

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ό,τι  ο ΣΥΡΙΖΑ θα απέχει από την αυριανή ψηφοφορία στη Βουλή για την διεύρυνση του κατηγορητηρίου σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Σας είχα προειδοποιήσει πως ό,τι και να κάνετε, δε μπορείτε να παραγράψετε το «σκάνδαλο Novartis». Γιατί είναι υπαρκτό» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Και οι πολιτικοί υπεύθυνοι του σκανδάλου είναι επίσης γνωστοί και για κάποιους εξ αυτών εξακολουθεί η εναντίον τους έρευνα από την ποινική δικαιοσύνη, παρά την επιχείρηση τρομοκράτησης των δικαστών. Για αυτό και σήμερα σιωπάτε».

«Η ιστορία έτσι όπως επαναλαμβάνεται, με τη σημερινή πρωτοβουλία σας, θα είναι στο τέλος πολύ σκληρή μαζί σας. Θα είναι και τραγωδία και φάρσα. Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις.» σημείωσε.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα ότι «στο έδαφος της παράταξής σας έχουν φυτρώσει στελέχη που καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε παραδικαστικά κυκλώματα. Αλλά ας αφήσουμε το χθες και πάμε στο σήμερα.

«Την ώρα που παριστάνετε τους τιμητές της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, εν μέσω πανδημίας δείξατε το πρόσωπο της πολιτικής σας κατάπτωσης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κα αναφέρθηκε στα όσα έγιναν με τα voucher τα «80 εκατ προς ημετέρους»..

Αναφέρθηκε επίσης «στην αγορά μασκών προς 20 ευρώ η μία. «Σας σταματήσαμε την τελευταία στιγμή», σημείωσε, ενώ μίλησε για συγγενικές σχέσεις μεταξύ αναθέτοντα και αναδόχου, κάνοντας λόγο για «αθλιότητα,  στελέχη της κυβέρνησης να βρίσκονται ακόμα στη θέση τους».

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην παρέμβαση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Ά.Σκέρτσου στη δίκη για τη δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη σημειώνοντας: «ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπουργός παρα τω πρωθυπουργώ να κάνει παρέμβαση σε σημαντική δίκη που είναι σε εξέλιξη και να παίρνει θέση εναντίον της αγόρευσης της εισαγγελέως».

 «Υπήρξε πολιτικό σχέδιο σας να δημιουργήσετε την εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μία πολιτική δύναμη θεσμικού αναλφαβητισμού και ανεπάρκειας. Ήταν η άμυνα σας απέναντι στην πρόθεσή μας να ανταποκριθούμε στο λαϊκό αίσθημα απόδοσης δικαίου από τη Δικαιοσύνη», υπογράμμισε.

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση «άφησε πίσω της νέους θεσμούς στη δικαιοσύνη, μέσω της θέσπισης νέων θεμελιωδών νομοθετημάτων, ιδίως κωδίκων, και εμβληματικών νομοθετημάτων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία θεσμών όπως η Ευρωπαϊκή εισαγγελία. Συνέβαλε καθοριστικά στη στελέχωση μετά από χρόνια των δικαστηρίων και των εισαγγελιών. Ενίσχυσε την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Και, τέλος, ολοκλήρωσε σημαντικά έργα ηλεκτρονικής δικαιοσύνης, των οποίων η αξία φάνηκε ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία».

Επιπρόσθετα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «καταγγέλλεται, ότι βρίσκεται πίσω από το εν εξελίξει πραξικόπημα στη μεγαλύτερη ένωση δικαστικών λειτουργών, στην «Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων», σχολιάζοντας ότι οι καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, συναντούν το ελάχιστο ενδιαφέρον των ΜΜΕ. «Αλλά ας μη ξεχνάμε ότι πιάνουν τόπο τα 20 εκατ που μοιράζετε δίχως λογοδοσία και δίχως διαφάνεια στα ΜΜΕ» είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε ότι «τις μέρες της πανδημίας, κινδυνεύουν και οι θεσμοί. Έχω επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη να μην βάλουμε σε καραντίνα τη Δημοκρατία. Η πιθανότητα η χώρα να μπει σε νέα περιπέτεια ύφεσης και λιτότητας, ενδέχεται να χτυπήσει καίρια και τις υπηρεσίες της Δικαιοσύνης» είπε σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, δεν θέλει τη Δικαιοσύνη ως ανεξάρτητο θεσμό, αλλά ως ελεγχόμενο».