Η τελευταία φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνθηκε στους πολίτες ήταν λίγο πριν την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων. Περίπου τρεις εβδομάδες μετά, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί σήμερα το απόγευμα στους πολίτες, περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για τον τουρισμό, αλλά και για την οικονομία και τα μέτρα στήριξης της βαριάς βιομηχανίας της χώρας.

Επιλογή του πρωθυπουργού είναι, όπως μεταδίδουν συνομιλητές του, ο τουρισμός να στηριχθεί ουσιαστικά και να διασωθούν όσες περισσότερες θέσεις εργασίας είναι εφικτό. Ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει το γενικό περίγραμμα και στη συνέχεια, από τη Γενική Γραμματεία Τύπου, οι αρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Χάρης Θεοχάρης θα επεξηγήσουν τις λεπτομέρειες τόσο για το σχέδιο στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, όσο και για το πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα ανοίξουν τα σύνορα.

Ξεκινώντας από το τελευταίο, άκρως πιθανό είναι τα σύνορα να ανοίξουν από τις 15 Ιουνίου και μετά για ορισμένες χώρες και προοδευτικά να ανοίγουν ως την 1η Ιουλίου, όταν και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι θα ξεκινήσουμε να υποδεχόμαστε τουρίστες από χώρες του εξωτερικού. Προτεραιότητα θα έχουν χώρες της Ε.Ε., αλλά και χώρες, οι οποίες στηρίζουν τον οδικό τουρισμό, όπως για παράδειγμα Βουλγαρία και Σερβία με τις οποίες υπήρξε συναντίληψη στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη κορυφής. Η Ρουμανία, επίσης, έχει καλή διάθεση, αν και υπάρχουν νομικά κωλύματα με την άμεση αμοιβαία άρση των περιορισμών, καθώς είναι σαφές ότι τα ταξίδια δεν θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από περιορισμούς και καραντίνα. Προτεραιότητα, δε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα δοθεί σε χώρες με καλή επιδημιολογική εικόνα, ενώ είναι σαφές ότι και αρκετές αερογραμμές πυκνώνουν τις πτήσεις τους προοδευτικά προς την Ελλάδα. Όσο για τα τουριστικά καταλύματα εποχικού χαρακτήρα στα νησιά, λογικά θα λειτουργήσουν μετά του Αγίου Πνεύματος στις 8 Ιουνίου, αν και ο ΣΕΤΕ έχει εκφράσει μερικές επιφυλάξεις και έχει ζητήσει επανέναρξη λειτουργίας από τις 15 Ιουνίου.

Ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, το οικονομικό επιτελείο θα περιγράψει μια στρατηγική «γέφυρας» ως το τέλος Σεπτεμβρίου, με μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης. Ο ΦΠΑ στην εστίαση αναμένεται να μειωθεί από το 13% στο 11%, ενώ στο 13% θα μειωθεί στον καφέ και τα αναψυκτικά, ενώ δεν είχε αποκλειστεί και το σενάριο μείωσης ακόμα και στο 11%. Το τέλος διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία θα μειωθεί από το 13% στο 6%, ενώ ομοίως από το 24% στο 13% θα μειωθεί ο ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά και τα αεροπορικά εισιτήρια. Σαφώς στο τραπέζι είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50% για τη φετινή χρονιά, μιας και είναι σαφές ότι πολλές επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν. Παράλληλα, θα συνεχιστεί και η επιδότηση ενοικίου για όσες επιχειρήσεις δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν, ενώ το δημόσιο θα επεξεργαστεί και ένα νέο πλαίσιο δόσεων για τον φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με δεδομένο ότι από τον Σεπτέμβριο δεν θα…βρέξει ξαφνικά χρήματα στην αγορά, προκειμένου όλοι να ανταποκριθούν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

Ακόμα, στο τραπέζι είναι και ουσιαστικά μέτρα στήριξης της εργασίας. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί ένα σχήμα επιδότησης της αμοιβής εργαζόμενων που μπαίνουν σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας και άρα θα εισπράττουν από την επιχείρηση το 50% μέσω εθνικών πόρων και πόρων του ΕΣΠΑ. Αυτοί οι πόροι, στη συνέχεια, θα καλυφθούν μέσω του προγράμματος SURE, του οποίου οι καταβολές θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο και μετά. Πρόγραμμα επιδότησης της εργασίας θα τρέξει και από τον Σεπτέμβριο και μετά, μετά δηλαδή το πέρας της τουριστικής σεζόν, ενώ έως την έναρξη της τουριστικής σεζόν, στις αρχές Ιουλίου, εργαζόμενοι θα μπορούν να παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας για όλο τον μήνα ή έστω για μερικές εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται πλέον και αποζημίωση έστω και για ορισμένες μέρες αναστολής εργασίας τον μήνα, με 18 ευρώ τη μέρα.