Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ αφού η χώρα θα βρεθεί σε ύφεση 5% (αντί προβλέψεων για ανάπτυξη 5% το 2020), ενώ οι προβλέψεις του ταμείου μιλούν για ανεργία στο ύψος του 17,2%. Η υποτίημση της τουρκικής λίρας κατά 15% αποτυπώνει την ανησυχία των αγορών, ενώ η υποτίμηση αυτή ακουμπάει και το εξωτερικό χρέος που είναι εκφρασμένο σε ξένο νόμισμα. Συν τοις άλλοις, η κατάρρευση του τουρισμού, λόγω της πανδημίας προκαλεί μαζική απώλεια των θέσεων εργασίας, αφού κανείς δεν μπορεί να υπολογίζει στα περυσινα έσοδα που ξεπερνούσαν τα 31 δις δολάρια.

Ξεκαθάρισμα στην αυλή του Ερντογάν

Η εξώθηση του άλλοτε πανίσχυρου Γιαϊτζί έχει γίνει κυρίαρχο θέμα στα τουρκικά μέσα Ενημέρωσης, με τον άλλοτε αρχηγό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και εφευρέτη του περίφημου “Γκιουλενιστόμετρου”, στο οποίο βασίστηκαν κατηγορίες για χιλιάδες Τούρκους στρατιωτικούς να φεύγει από τη θέση του εν μέσω φημών ότι ενόχλησε με την στάση του άλλους πόλους εξουσίας μέσα στο σύστημα Ερντογάν.

Πριν από λίγους μήνες, ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε εκφράσει την ευγνωμοσύνη του στον Γιαϊτζί για τη δουλειά του σχετικά με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης του Σάρατζ στη Λιβύη.Ο Γιαϊτζί είναι από τους πιο σκληρούς εκφραστές των αναθεωρητικών σχεδίων της Τουρκίας στο Αιγαίο. Πριν από έναν μήνα μάλιστα με νέο του βιβλίο υποστήριζε ότι η Ελλάδα μονομερώς αύξησε 25% την κυριαρχία της στο Αιγαίο και ότι θα πρέπει να περιορίσει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στα 3 ναυτικά μίλια, αμφισβητώντας έτσι την κυριαρχία 23ων νησιών του Αιγαίου. Επρόκειτο για τον “αγαπημένο” των Τουρκικών ΜΜΕ που ούτως ή άλλως  στηρίζουν εξολοκλήρου την κυβέρνηση Ερντογάν.

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν διάφορα σενάρια σχετικά με τους λόγους που ώθησαν τον Ερντογάν στην καρατόμηση Γιαϊτζί. Αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί είναι ότι ο Γιαϊτζί ενόχλησε με την στάση του άλλους πόλους εξουσίας μέσα στο ευρύτερο «σύστημα Ερντογάν». «Η αποπομπή του ναυάρχου, σχετίζεται πρωτίστως με εσωτερικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Τόσο από την υπερπροβολή του, που ενόχλησε ακόμη και τον ίδιο Ακάρ και άλλων ακραίων θέσεων που εξέφρασε κατά καιρούς και ενόχλησαν το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών», ανέφερε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης (ΣΚΑΙ). Πάντως κοινή πεποίθηση στην Αθήνα αποτελεί το ότι η απομάκρυνση Γιαϊτζί δεν θα αλλάξει την τουρκική εξωτερική πολιτική προς την Ελλάδα.