«Όπως κερδίσαμε στη μάχη της υγείας, θα νικήσουμε και στον πόλεμο της οικονομίας». Με αυτή τη φράση, μετά την εξειδίκευση των βασικών οικονομικών μέτρων του επόμενου διαστήματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά το χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα θέλησε να προσδιορίσει και το μεγάλο στοίχημα για τους επόμενους μήνες. Η επιλογή των λέξεων, δε, δεν είναι τυχαία. Στο υγειονομικό σκέλος κερδήθηκε μια πρώτη σημαντική μάχη, ενώ μπροστά μας είναι ολόκληρος ο οικονομικός πόλεμος.

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να χαράξει ένα σχέδιο με δύο κεντρικά δεδομένα: αφενός, τα χρήματα δεν είναι ατελείωτα και πάντα πρέπει να υπάρχουν εφεδρείες, αφετέρου το οικονομικό πακέτο θα έπρεπε να έχει τον χαρακτήρα «μπαζούκας», προκειμένου να αντιμετωπιστούν γρήγορα οι συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία και να ξεκινήσει ξανά η ανάπτυξη, με το βλέμμα στο 2021. Εξ ου και το συνολικό εύρος της παρέμβασης στην αγορά, με δημοσιονομικά μέτρα, μέτρα για την εργασία, αλλά και πρόσθετα εργαλεία ρευστότητας ανέρχεται συνολικά στα 24 εκ. ευρώ.

Μια αναπόδραστη πραγματικότητα, την οποία παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός: πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια, αν έχουμε περάσει το πιο δύσκολο στάδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Το καράβι, όμως, πρέπει να πορευτεί, εξ ου και η κυβέρνηση επιχειρεί να μετριάσει την ύφεση, με εκτεταμένη παρέμβαση, αλλά και να δημιουργήσει τον «βατήρα» για μια μεγάλη ανάπτυξη του χρόνου.

Κρίσιμο σκέλος του σχεδίου είναι οι μειώσεις φόρων για ένα διάστημα από τον Ιούλιο ως και τον Σεπτέμβριο. Θα μειωθεί ο ΦΠΑ σε όλο το φάσμα των μεταφορών, κάτι που θα πρέπει να σημάνει και μείωση τιμών, ενώ μειώνεται ο ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα στο 13%. Μείωση και στον ΦΠΑ του 90% του τουριστικού πακέτου, ενώ, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι είναι και η μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν πτώση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού. Το ποσό αυτό θα κλειδώσει τον Ιούλιο, με βάση και τα στοιχεία του Μαϊου.

Κρίσιμο στοίχημα η εργασία

Όπως φάνηκε και από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, όμως, το μείζον στοίχημα είναι να μην ξεφύγει η ανεργία και άρα να διασωθούν θέσεις εργασίας. Εξ ου και η κυβέρνηση πηγαίνει προοδευτικά από ένα σχήμα επιδότησης της αναστολής εργασίας στην επιδότηση της εργασίας, έστω και με μειωμένο ωράριο. Ο εργοδότης, θα έχει «δικαίωμα να περιορίσει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης εως και 50%», εφόσον έχει πτώση τζίρου άνω του 20%. Έτσι, το κράτος θα επιδοτεί το 60% του καθαρού μισθού του εργαζομένου, ενώ, αν αυτό είναι μικρότερο από τον κατώτατο μισθό, θα επιδοτεί το σύνολο του μισθού. Προϋπόθεση, βεβαίως, για τους εργοδότες είναι να μην τροποποιήσουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις συμβάσεις εργασίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει μια δικλείδα ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, μέχρι να περάσουν τα χειρότερα για την οικονομία.

Το νέο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ που θα τεθεί σε εφαρμογή θα έχει κόστος 1 δις. Ευρώ και θα χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure, οι εκταμιεύσεις του οποίου θα ξεκινήσουν από τον Ιούνιο.

Κρίσιμο, βέβαια, θα είναι και το ζήτημα της επιδότησης του επιδόματος εποχικής ανεργίας ως τον Σεπτέμβριο, κάτι που αφορά περίπου 120.000 εποχικά ανέργους, οι οποίοι, όμως, δεν θα προσληφθούν ούτε φέτος. Για να χαλαρώσουν τα κριτήρια υπαγωγής, τα απαιτούμενα ημερομίσθια για να ενταχθεί κανείς στο πρόγραμμα μειώνονται από 100 σε 50, ενώ, για να δημιουργείται ένα κίνητρο πρόσληψης εποχικών ανέργων, το κράτος θα επιδοτεί τις εργοδοτικές εισφορές έως το ύψος του βασικού μισθού.

Το σχέδιο του φθινοπώρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παράλληλα, υπογράμμισε ότι το φθινόπωρο θα τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο, με έντονα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, προκειμένου η χώρα να επανέλθει στον δρόμο της «ισχυρής ανάπτυξης». Πρακτικά, αυτό προδιαθέτει και για άλλες θετικές παρεμβάσεις, υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η μάχη ως τότε θα έχει κερδηθεί και ότι, παρά την ύφεση, ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας δεν θα είναι ισοπεδωτικός.

Restart στον τουρισμό

Κρίσιμο είναι και το restart που επιχειρείται στον τουρισμό, από το τέλος Μαϊου. Από τις 25 Μαϊου επαναλειτουργεί, ουσιαστικά, η δυνατότητα του yaghting, ενώ τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα ανοίξουν ξανά από τι 29/5. Ξένους τουρίστες η χώρα θα ξεκινήσει να δέχεται από τις 15/6, όταν και θα επαναλειτουργήσουν και τα εποχικά ξενοδοχεία. Τότε, οι πύλες της χώρες θα ανοίξουν για 20 χώρες που είτε διαχειρίστηκαν καλά την πανδημία είτε είναι στην ευρύτερη γειτονιά μας (Κύπρος, Ισραήλ, Βουλγαρία, Τσεχία, Ρουμανία, Αυστρία, Σερβία, Νορβηγία, Δανία, Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία, Κροατία, Πολωνία, Ουγγαρία, Σλοβακία). Το σύνολο των εισόδων στη χώρα θα απελευθερωθεί από την 1η Ιουλίου, αν και θα υπάρχουν ειδικές πρόνοιες για χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίου.

Όπως είναι εδώ και καιρό γνωστό, δεν θα απαιτούνται ούτε τεστ ούτε καραντίνα για την είσοδο στην ή την αναχώρηση από την Ελλάδα, ενώ θα ενισχυθούν οι δομές στα νησιά με 600 κλίνες για κορονοϊο και διασφάλιση μεταφοράς ασθενών σε λιγότερο από 2 ώρες. Παράλληλα, στα νησιά θα υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας, ενώ κάθε ξενοδοχειακή μονάδα θα είναι «χρεωμένη» με έναν συνεργαζόμενο γιατρό.

Ο κ. Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκε ρεαλιστής, υπογραμμίζοντας πως «ό,τι πετύχουμε φέτος θα είναι κέρδος», με δεδομένο το ναδίρ Απριλίου και Μαΐου για τον τουρισμό.