Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πρόβαλε, όλο το προηγούμενο διάστημα δύο άξονες, πάνω στους οποίος στήριξε την αντιπολιτευτική του πολιτική και που έπαιζαν βασικό ρόλο και στο νέο οικονομικό πρόγραμμα «Μένουμε όρθιοι 2», που αρχικά είχε αποφασιστεί να παρουσιαστεί σήμερα.

Οι άξονες αυτοί ήταν:

  1. Επιδότηση της εργασίας κι όχι της ανεργίας
  2. Εμπροσθοβαρές πρόγραμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην χθεσινή του εξαγγελία φάνηκε να «πρόλαβε» τον Αλέξη Τσίπρα χρησιμοποιώντας μάλιστα ακριβώς την ίδια φράση την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιούσε θέλοντας να επιχειρηματολογήσει πως η κυβέρνηση κινείται λάθος στον τομέα της εργασίας.

«Στο δίλημμα, συνεπώς, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασίας», επιλέγω την ενίσχυση εργασίας. Είναι η μόνη υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση στα λουκέτα που απειλούν, πια, όλες τις οικονομίες, τόνισε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας λίγο αργότερα παρουσίασε το οικονομικό σχέδιο μιλώντας για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης της οικονομίας, κάτι το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τις αρχές Απριλίου και μάλιστα είχε οδηγήσει σε μία σφοδρή κόντρα μεταξύ του νυν υπουργού οικονομικών και του τομέαρχη οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε τελικά να μην προβεί στην παρουσίαση του προγράμματος του σήμερα, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί, αλλά να το αναβάλει για το απόγευμα της Δευτέρας, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουρο πως και πάλι δεν θα αναβληθεί για μία αργότερη ημερομηνία.

Το ό,τι η Νέα Δημοκρατία «απάντησε» σε δύο από τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν σημαίνει πάντως πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρήκε το οικονομικό σχέδιο που παρουσιάστηκε χθες επαρκές.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά από την Κουμουνδούρου «το σχέδιο Μητσοτάκη είναι 20% μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους και ανοσία αγέλης για τους μικρομεσαίους». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορεί επίσης την κυβέρνηση για «δύο μήνες ανυπαρξίας που στοίχισαν ακριβά στην ελληνική οικονομία». 

Και αναφέρει: «Ένα σχέδιο που δεν κάνει τίποτε άλλο δηλαδή από το να ανακυκλώνει τις αποτυχημένες συνταγές της περιόδου 2010 – 2014 που οδήγησαν την κοινωνία στο χείλος της καταστροφής και την οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».

«Οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη επιχειρούν να επιβάλλουν την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων προσφέροντας απλόχερα ένα καθεστώς ασυδοσίας στα χέρια των εργοδοτών:

  •  Μονιμοποιεί την αναστολή συμβάσεων εργασίας, εξακολουθεί δηλαδή να επιδοτεί ουσιαστικά την ανεργία.
  • Ωθεί τους εργαζόμενους είτε σε αποδοχή της εκ περιτροπής εργασίας ή σε απόλυση.
  • Προχωρά ουσιαστικά σε μειώσεις μισθών 20% στον ιδιωτικό τομέα με πλήρη ευελιξία ως προς τις συμβάσεις και τα ωράρια» σημείωναν χαρακτηριστικά από τον ΣΥΡΙΖΑ.