Η ύφεση αναμένεται να προκαλέσει μαζική ανεργία που μπορεί να φτάσει το 20%, κατάρρευση των τουριστικών εσόδων και περαιτέρω βύθιση της λίρας που ήδη έχει χάσει το 15% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο από την αρχή του χρόνου. Αναλυτές πάντως εκτιμούν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ αφού η χώρα θα βρεθεί σε ύφεση 5% (αντί προβλέψεων για ανάπτυξη 5% το 2020), κάτι που θα επηρεάσει σημαντικά το πολιτικό μέλλον του Ταγίπ Ερντογάν.

Η Αθήνα παρακολουθεί προσεκτικά τις κινήσεις της Άγκυρας και εκτιμά πως η ένταση στο εσωτερικό μπορεί να εξαχθεί στο Αιγαίο. Χθες πάντως υπήρξε ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ των δυο υπουργείων εξωτερικών, με αφορμή την επέτειο της γενοκτονίας των Ποντίων, με την Αθήνα να απαντά σκληρά στην προκλητική και ανιστόρητη ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Η Αθήνα κάλεσε την Άγκυρα να εγκαταλείψει την «αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας» και να αναγνωρίσει την ιστορική αληθεια έτσι ώστε τέτοια γεγονότα να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ που χαρακτήριζε «ευτυχισμένη μέρα» την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η κόντρα ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα συνεχίστηκε με αφορμή τον κάψιμο τουρκικής σημαίας στην πλατεία Συντάγματος, ενέργεια που καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Στο μέτωπο της Λιβύης, ο τουρκικός Τύπος πανηγυρίζει για την υποχώρηση των δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ από την Τρίπολη, ενώ η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες, επιχειρώντας τη δημιουργία τετελεσμένων στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως είπε χθες ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, «στο πλαίσιο του μνημονίου που υπογράψαμε με τους Λίβυους αδερφούς μας, οι άνθρωποι μας κάνουν μεγάλη προσπάθεια για την στρατιωτική εκπαίδευση και την συνεργασία και αυτή η συμβολή μας έφερε αποτελέσματα», μνημόνιο που η Αθήνα τοποθετεί στα όρια της φαιδρότητας, χαρακτηρίζοντάς το «μνημόνιο ανυπαρξίας».  Απάντηση πάντως στις απειλές της Άγκυρας για έρευνες νοτίως της Κρήτης, αποτελεί η άσκηση με πραγματικά πυρά του πολεμικού ναυτικού, με φρεγάτες, υποβρύχια αλλά και αμερικανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, στο Μυρτώο πέλαγος.