Προς αποκλιμάκωση φαίνεται πως βαίνει το θέμα με την παρουσία τουρκικών δυνάμεων της στρατοχωροφυλακής και της αστυνομίας στο Μελισσοκομείο του Έβρου, μετά την ανταλλαγή διαβημάτων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, αλλά και την έντονη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Η τελευταία προκάλεσε χθες την έντονη ενόχληση του υπουργού Εξωτερικών που δήλωσε (ΣΚΑΙ) πως «το εθνικό συμφέρον δεν μπορεί να γίνεται κλωτσοσκούφι στις υπαρξιακές ανησυχίες κάθε ακροδεξιού κόμματος και στις δημοσκοπικές ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

Το ιστορικό της κρίσης

Το θέμα ανέβηκε όταν δημοσιεύματα του ξένου τύπου αλλά και ελληνικών ιστοσελίδων εμφάνιζαν τις  τουρκικές δυνάμεις, να έχουν προωθηθεί εδώ και μέρες, σε ελληνικό έδαφος στον νότιο Έβρο, στη θέση Μελισσοκομείο, η οποία βρίσκεται σε ένα σημείο το οποίο πλημμυρίζει κάθε χρόνο μετά το φθινόπωρο και με βάση τους χάρτες του 1923 ανήκει στην Ελλάδα. Προηγουμένως η χώρα μας είχε ξεκινήσει προπαρασκευαστικές εργασίες (μετρήσεις) για την κατασκευή κι επέκταση του φράχτη στον Έβρο. Η Τουρκία με διακοίνωσή της (11/05) ζήτησε να της γνωρίσει η χώρα μας τις συντεταγμένες κατασκευής αυτού του φράχτη και η Ελλάδα απάντησε αρνητικά, αφού ο φράχτης κατασκευάζεται αποκλειστικά επί ελληνικού εδάφους. Λίγες μέρες αργότερα, άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής και των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας βρέθηκαν στην περιοχή κι αποχώρησαν αφού πραγματοποίησαν σχετικές μετρήσεις στην περιοχή. Στο περιστατικό αυτό αντέδρασε έντονα η Αθήνα με διάβημα διαμαρτυρίας τόσο του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλή Δεμίρη προς τον πρέσβη της Τουρκίας, όσο και σε ρηματική διακοίνωση προέβη, μετά από σχετική εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, του Πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα, Μιχάλη Διάμεση, στην οποία αναφέρεται ότι η κατασκευή του φράκτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους,  ως απάντηση σε προηγούμενη τουρκική ρηματική διακοίνωση, με παντελώς ανυπόστατους ισχυρισμούς. Η διαφορά εντοπίζεται στην αλλαγή της κοίτης του ποταμού Εβρου. Η κοίτη έχει μετακινηθεί, με αποτέλεσμα στη θέση της να βρίσκεται πλέον ένα έλος, το οποίο το καλοκαίρι ξεραίνεται και τον χειμώνα πλημμυρίζει δημιουργώντας εκεί μια νησίδα. Αυτή τη μεταφορά της κοίτης εκμεταλλεύεται η Τουρκία προκειμένου να διεκδικήσει μια περιοχή η οποία φθάνει τα περίπου 16 στρέμματα γης.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι είπε πως «δηλώθηκε στην Ελλάδα ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το συμπεφωνημένο σύνορό μας, έχει αλλάξει από το 1926, ημερομηνία που ορίστηκε η οριογραμμή, εξαιτίας φυσικών και τεχνικών λόγων, ότι σε αυτή την περιοχή του συνόρου απουσιάζουν σημαντικές συντεταγμένες που να έχουν συμφωνήσει οι δύο χώρες και, για το λόγο αυτό, δεν πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα προτού γίνει τεχνικός συντονισμός μεταξύ των επιτροπών των δύο χωρών».

Σκληρή κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η υπόθεση προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ να ζητούν ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις «αυθαίρετες, επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας» ενώ κατηγόρησαν τον υπουργό Εξωτερικών πως υποβάθμισε το ζήτημα κάνοντας λόγο για «διπλωματικό κενό που εγκυμονεί εμφανείς κινδύνους για τον τόπο». Η απάντηση Δένδια ήρθε μέσω twitter με τον υπουργό Εξωτερικών να σχολιάζει πως «είναι ντροπή να υιοθετεί κάποιος fake news και να ισχυρίζεται ότι έχει καταληφθεί έδαφος της χώρας του από ξένη δύναμη. Η γελοιότητα συμπορεύεται με την ανευθυνότητα». Για το θέμα θα ενημερώσουν την αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κκ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος το πρωί της Τρίτης σε κλειστή συνεδρίαση στο Πεντάγωνο.

Επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών Ντι Μάγιο στην Αθήνα

Στο μεταξύ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Ντι Μάγιο έρχεται την Παρασκευή στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Αθήνα και Ρώμη συνεχίζουν εδώ και μήνες τη διαδικασία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, οι οποίες χρονολογούνται από το 1977 με τις δυσκολίες να εντοπίζονται σε περιοχές όπου οι Ιταλοί θεωρούν πως οι αλιείς τους έχουν αλιευτικά δικαιώματα εκατοντάδων ετών. Η Αθήνα δεν σηκώνει ψηλά  τον πήχη αναφορικά με την επίσκεψη του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών, θεωρείται πάντως ότι δημιουργεί μια περαιτέρω κινητικότητα στο θέμα.