Τους βασικούς άξονες του προγράμματος θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ενώ την εξειδίκευση ανά τομέα θα κάνουν οι αρμόδιοι τομεάρχες της Κ.Ο., Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Έφη Αχτσιόγλου, Οικονομίας Νίκος Παππάς και Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν το πρόγραμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δίνει βάρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την εστίαση, τον τουρισμό, αλλά και τους εκφραστές του λεγόμενου «κινήματος της γραβάτας», όπως για παράδειγμα τους δικηγόρους. Γενικότερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εστιάζει στην προσέγγιση της λεγόμενης μεσαίας τάξης, καθώς στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την οικονομία η συγκεκριμένη τάξη θα πληγεί σε μεγάλο βαθμό.

Στον ΣΥΡΙΖΑ επενδύουν στη δυσαρέσκεια που ήδη εκδηλώνουν αρκετές κοινωνικές ομάδες, καθώς δεν θεωρούν επαρκή τα μέτρα που ελήφθησαν, παρουσιάζοντας ένα οικονομικό πρόγραμμα που όπως σημειώνουν είναι απόλυτα κοστολογημένο και ρελιστικό και μπορεί να στηρίξει επιχειρηματίες και εργαζόμενους. 

Τα τρία σημεία στα οποία βασίζονται οι κύριοι άξονες του προγράμματος είναι τα εξής:

1. Κάλυψη σε ποσοστό 100% του μισθού του εργαζόμενου και τη διατήρηση της σχέσης εργασίας του όπως αυτά ήταν διαμορφωμένα τον Φεβρουάριο του 2020.
2. Οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της δημιουργίας σύγχρονων εγγυοδοτικών εργαλείων, στα οποία το Δημόσιο αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του ρίσκου των δανείων καθιστώντας τους όρους δανεισμού ελκυστικούς για τις επιχειρήσεις.
3. Δημιουργία ενός εισοδήματος έκτακτης ανάγκης ώστε να αντιμετωπιστεί ο άμεσος κίνδυνος μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας να βρεθεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και περιθωριοποίησης. Το εισόδημα έκτακτης ανάγκης που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ καλύπτει 2.200.000 νοικοκυριά.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει πως η κυβέρνηση της ΝΔ προσεγγίζει την κρίση ως ευκαιρία για να βαθύνει την πολιτική που είχε ήδη δρομολογήσει προ κορονοϊού, με κεντρικό στοιχείο την απορρύθμιση της εργασίας, την αναδιάρθρωση σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την περιστολή των δικαιωμάτων.

Η πρώτη εκδοχή του οικονομικού σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι» παρουσιάστηκε σε συνέντευξή από τον κ. Τσίπρα στις αρχές Απριλίου ως απάντηση στα πρώτα μέτρα που έλαβε τότε η κυβέρνηση. Η παρουσίαση θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο.