«Οικονομικά έχουμε κάνει ότι είναι δυνατόν να γίνει. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια των αντοχών του. Η χώρα έχει προχωρήσει σε γιγαντιαίες μεταβιβάσεις προς τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Γιγαντιαίες για τα δεδομένα της Ελλάδος», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Στην κρίση αυτή όλοι θα χάσουμε από λίγο» είπε ο κ. Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι «το μείζον που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να χάσουμε δίκαια όλοι από λίγο και όχι κάποιοι να χάσουν και κάποιοι να κερδίσουν. Ύφεση χωρίς να χάσουμε όλοι από λίγο δεν υπάρχει.»

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης «ο χώρος του πολιτισμού μάλλον είναι αυτός που θα πληγεί περισσότερο από αυτή την κρίση διότι πολύ δύσκολα θα πάει κάποιος τώρα να κλειστεί σε ένα κλειστό θέατρο. Η καλή περίοδός τους ήταν μέχρι το Πάσχα που χάθηκε λόγω του ιού».

«Μία επιχείρηση που μπορεί να έχει πρόβλημα θα κάνει επενδύσεις για τον εξωτερικό χώρο. Υπάρχουν και επιχειρήσεις στην εστίαση που δεν έχουν καθόλου πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο και πρέπει να βρούμε μία λύση γι αυτούς. Συζητάμε με τους ειδικούς τα πρωτόκολλα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφέρθηκε στην επιστρεπτέα προκαταβολή τονίζοντας πως «έχουμε πληρώσει μέχρι στιγμής 650 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα θα πληρωθούν οι τελευταίες περίπου 6.500 επιχειρήσεις» ενώ αναφέρθηκε στον νέο γύρο που ξεκινά από την 1η Ιουνίου.

Στο ερώτημα για τους εργαζομένους και τις απώλειες που θα έχουν στα εισοδήματά τους αν μπουν σε εκ περιτροπής απασχόληση, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε πως εκτός από τους εργαζομένους, απώλειες έχουν επίσης οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχασαν τζίρο, το κράτος που έχασε έσοδα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν έσοδα.

«Στην κρίση αυτή όλοι θα χάσουμε από λίγο» είπε ο κ. Γεωργιάδης. «Το μείζον που προσπαθεί η κυβέρνηση είναι να χάσουμε δίκαια όλοι από λίγο» πρόσθεσε.

«Υπερασπιζόμαστε τη μεσαία τάξη κατά τρόπο πρωτοφανή» είπε σε άλλο σημείο ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει ως στόχο την προστασία των μισθών.

Με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, από την κρίση επηρεάστηκε το σύνολο της οικονομίας και σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό αυτό θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια του θέρους.