Για τις αποφάσεις της κυβέρνησής του, σχετικά με την πανδημία μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο του Star. 

Ερωτώμενος σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών που έχει προγραμματιστεί για την 1η Ιουνίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν σκεφτόμουν τις δημοσκοπήσεις δεν θα το έκανα». 

«Η ομόφωνη εισήγηση των ειδικών ήταν ότι πρέπει να ανοίξουν. Αν πήγαινα με τις δημοσκοπήσεις, δεν θα έκανα αυτό.  Αυτή είναι η σωστή επιλογή. Αυτή είναι η ασφαλέστερη στιγμή να ανοίξουν τα δημοτικά. Πρακτικά δεν έχουμε κρούσματα, έχουμε ανοίξει γυμνάσια και λύκεια και τα επιδημιολογικά μας δεδομένα είναι εξαιρετικά. Είναι πολύ μεγάλο το διάστημα έξι μηνών να μείνουν μακριά από το σχολείο. 

Στην κοινή γνώμη συνεχίζει να υπάρχει μια καχυποψία. Σπάνια θα σου πουν μπράβο στην πολιτική. Λίγοι θυμούνται την κριτική που δεχτήκαμε όταν αποφασίσαμε να τα ανοίξουμε, αλλά τελικά όλα πήγαν καλά. Είναι σημαντικό και για την ψυχική υγεία των παιδιών. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους γονείς, εκτός αν υπάρχουν ειδικοί λόγοι να μην φοβηθούν. Είναι καλύτερα να έχουμε τα παιδιά σε οργανωμένο περιβάλλον». 

«Ο Σωτήρης πίστευε από τον Ιανουάριο ότι θα είναι πανδημία» 

Με την κουβέντα να φτάνει και στον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον Σωτήρη Τσιόδρα με το μικρό του όνομα μόνο και δίνοντάς του τα εύσημα. 

«Από τον Ιανουάριο παρακολουθούσαμε την εξέλιξη του κορονοϊού. Και από τις πρώτες φορές που μιλήσαμε με τον Σωτήρη, ήταν σίγουρος ότι θα εξελιχθεί σε πανδημία. Και ήταν βέβαιο ότι σε μια ανοιχτή χώρα όπως η Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να μην έρθει. Ακυρώσαμε το καρναβάλι στην Πάτρα πριν βρούμε το πρώτο κρούσμα. 

Ο Σωτήρης στις πρώτες συζητήσεις μου έκανε σαφές ότι θα πρέπει να πάμε σε λοκντάουν. Αν το λοκντάουν είχε γίνει 2 εβδομάδες αργότερα θα είχαμε θρηνήσει πολύ περισσότερα θύματα». 

«Ταλαντεύτηκα για μια μέρα»

Σχετικά με το αν αμφιταλαντεύτηκε για το τι στάση πρέπει να κρατήσει η χώρα για την πανδημία, ο πρωθυπουργός σημείωσε:

«Ταλαντεύτηκα για μια μέρα. Θα πηγαίναμε σε λοκντάουν, αλλά είπα να μην πάμε σε μια εβδομάδα ή 10 μέρες, αλλά τώρα. Δεν ήταν μόνο η απόφαση της κυβέρνησης. Ήταν και η συστράτευση ολόκληρης της κοινωνίας. Το πήραμε πατριωτικά, προσωπικά. Πιστεύω στη δημοκρατία της πειθούς, μπήκαν και πρόστιμα αλλά ήταν επικουρικά, η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών συμπορεύτηκε. 

Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Είδα τις εικόνες από του Ψυρρή και ανησύχησα. Φέραμε το άνοιγμα της εστίασης νωρίτερα και ένας από τους λόγους είναι να μπορεί να βγει ο κόσμος οργανωμένα και όχι ανοργάνωτα».

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας και ενός νέου λοκντάουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε:  «Το δεύτερο κύμα θα είναι διαφορετικό. Θα είματε όλοι πολύ πιο προετοιμασμένοι. Διπλασιάσαμε τα κρεβάτια εντατικής μας. Δεν φτάσαμε να εξαντλήσουμε τις δυνατότητές μας. Το φθινόπωρο θα έχουμε περισσότερα και θα κάνω σχετικές ανακοινώσεις σε λίγες μέρες. Θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο έξυπνα. Αν κάτι πετύχαμε είναι ότι κάναμε πολύ καλή ιχνηλατηση.»

«Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές»

«Ούτε ανασχηματισμός ούτε εκλογές» είπε ο κ.Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτημα, και αναρωτήθηκε: «Εκλογές γιατί και για ποιο λόγο; Δεν είναι το ζητούμενο να κάψουμε την απλή αναλογική, αλλά η επιτυχία του έργου μας. Η κοινωνία μας περιβάλλει με εμπιστοσύνη. Δεν είμαι τακτικιστής, και θα τιμήσω την εντολή που πήρα από το λαό. Έχουμε 158 βουλευτές, μεγάλη αποδοχή στην κοινωνία, και είμαστε πολύ πιο ισχυροί πολιτικά από τον περασμένο Ιούλιο. Είναι τελείως ανεύθυνη αυτή η συζήτηση». Για τον ανασχηματισμό είπε ότι κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον θα γίνει, αλλά «δεν είναι του παρόντος» και πως «η κυβέρνηση βρήκε τον βηματισμό της».

«Όπως είπε υπάρχει η λογική ότι τα κυβερνητικά στελέχη πρέπει να έχουν το χρόνο να δείξουν τι αξίζουν», απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αλλαγών τώρα, και πρόσθεσε: «Θα εξαντλήσω το πολιτικό μου κεφάλαιο και όταν φτάσω στο τέλος της τετραετίας θα κριθώ. Οι δημοσκοπήσεις είναι η φωτογραφία της στιγμής»..