Η ενημέρωση θα γίνει στον απόηχο της έντονης αντιπαράθεσης που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αλλά και των κατηγοριών περί «κατάληψης ελληνικού εδάφους από τουρκικά στρατεύματα», κατηγορίες που απέρριψε μετά βδελυγμίας ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός εξωτερικών ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά χθες πως η Αθήνα δεν πρόκειται να δώσει συντεταγμένες στην Τουρκία, αφού ο χάρτης χτίζεται σε ελληνικό έδαφος, ενώ και ο Στέλιος Πέτσας ξεκαθάρισε πως ο φράχτης θα ολοκληρωθεί χωρίς να χρειάζεται διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων των δυο χωρών. «Απαντήσαμε ότι ο φράχτης είναι επί ελληνικού εδάφους και δεν τους δίνουμε συντεταγμένες ούτε και λόγο για τις εργασίες», είπε χθες (alpha) ο Νίκος Δένδιας.

Στην Αθήνα γίνεται σαφές πως πίσω από το ζήτημα υπάρχει η ξεκάθαρη πρόθεση της  Άγκυρας να εμποδίσει την ανάπτυξη του φράχτη, που αποτελεί το κύριο μέσο ανάσχεσης των προσφυγικών ροών που ανεπιτυχώς προσπάθησε η Τουρκία να μεταφέρει στην Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο. Και σχετίζεται απόλυτα με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Νταβούτ Τσαβούσογλου, το περασμένο Σάββατο, που δήλωσε πως οι «μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα θα ξαναρχίσουν μόλις υποχωρήσει η πανδημία του κορωνοϊού. 

Ο Τούρκος πρέσβης επιχείρησε πάντως να ρίξει τους τόνους, κάνοντας λόγο για τεχνικής φύσεως ζήτημα και όχι συνοριακή διαφορά. Ο Τούρκος διπλωμάτης, πρόσθεσε ότι υπάρχει επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για ένα ζήτημα που ο ίδιος χαρακτήρισε «απολύτως φυσιολογικό για γειτονικές χώρες». Συγκεκριμένα, ο Τούρκος πρέσβης στην Ελλάδα δήλωσε «Είμαστε σε στενή επαφή με τους Ελληνες συναδέλφους μας, αφότου προέκυψε η υπόθεση. Από την αρχή, συμφωνήσαμε ότι δεν πρόκειται για μια συνοριακή διαφωνία, αλλά για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό για γείτονες που έχουν κοινά χερσαία σύνορα. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, ας μην το μετατρέψουμε σε ένα ζήτημα».  Η κυβέρνηση πάντως διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο: «Να ρωτήσουμε τον οποιονδήποτε για το κυριαρχικό μας δικαίωμα, δεν τίθεται. Με βάση τη Λωζάνη συζητούν τα κλιμάκια όταν είναι απαραίτητο, αλλά ο φράχτης δεν είναι ένα από αυτά», είπε χθες ο κ. Πέτσας.