Η απόφαση για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων ήταν δύσκολη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, ήταν κάτι που στο τηλεοπτικό του μήνυμα που περιέγραφε τον χάρτη της επιστροφής στην κανονικότητα, στο τέλος Σεπτεμβρίου, είχε αφήσει εντελώς ανοιχτό και μάλιστα είχε αφήσει να διαφανεί και η δική του περίσκεψη για το ζήτημα.

Είναι σαφές ότι η άποψη τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και αρκετών επιστημόνων μετεστράφη τις τελευταίες εβδομάδες. Και αυτοί γιατί λοιμωξιολόγοι, μέλη της επιτροπής, με τους οποίους το reader.gr συζητούσε τακτικά εμφανίζονταν άκρως επιφυλακτικοί στο άνοιγμα των δημοτικών στις αρχές Μαϊου και άκρως θετικοί τρεις εβδομάδες μετά. Η μεταστροφή τεκμαίρεται από τα επιδημιολογικά δεδομένα, από το γεγονός ότι τα παιδιά δεν μεταδίδουν τον ιό όσο οι ενήλικες, αλλά και από το ότι η περίοδος ενδείκνυεται για την επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων, με δεδομένες και τις δυνατότητες φυσικού αερισμού των τάξεων.

Κάπως έτσι, με την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον τρόπο, με τον οποίο λαμβάνει αποφάσεις. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε σε κάποιο σημείο τι βάρυνε, προκειμένου να ανοίξουν τελικά τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. «Οι απόψεις των ειδικών. Η ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, τελικά, ότι τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί πρέπει να ανοίξουν. Εάν πήγαινα με τις δημοσκοπήσειςδεν θα έπρεπε να ανοίξω τα δημοτικά. Θεωρώ, όμως, ότι θα ήταν λάθος αν το έκανα αυτό», είπε ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας το στίγμα του.

Ομολογουμένως, λίγοι πρωθυπουργοί δεν θα λάμβαναν υπόψιν τις μετρήσεις της κοινής γνώμης σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα. Προφανώς, ο κ. Μητσοτάκης αισθάνεται την πολιτική άνεση να το πράξει, καθώς δεν βρίσκεται σε περιβάλλον πίεσης από την αντιπολίτευση και οι χειρισμοί της κυβέρνησης τυγχάνουν της ευρείας αποδοχής των πολιτών. Το εν λόγω ζήτημα, όμως, ήταν ευαίσθητο. Και, όπως και σε αρκετές άλλες αντιδημοφιλείς-στην αρχή-αποφάσεις, ο κ. Μητσοτάκης ακολούθησε την εισήγηση των ειδικών. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν έβαλε φρένο στις καρναβαλικές εκδηλώσεις, ενώ στη χώρα μας δεν είχε παρουσιαστεί ακόμα κανένα κρούσμα. Έτσι και τώρα, ζήτησε την άποψη των ειδικών λοιμωξιολόγων, οι οποίοι απεφάνθησαν ομόφωνα ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, ώστε να επαναλειτουργήσει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, έστω και για μόλις έναν μήνα.

Αντίστοιχη είναι και η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στα σενάρια εκλογών και ανασχηματισμού. Και αν η εκλογολογία ακούγεται κάπως εκτός τόπου και χρόνου, με δεδομένα τα…δύσκολα μπροστά για την ελληνική οικονομία, τα σενάρια ανασχηματισμού, όμως, δίνουν και παίρνουν. Ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα διέψευσε τα σχετικά σενάρια. Ο ίδιος δεν φαίνεται να αξιολογεί ως σοβαρή την περιρρέουσα φιλολογία για την ανάγκη ανασχηματισμού της κυβέρνησης, έστω και αν ξέρει τις αδυναμίες. Εξ ου και θα επιλέξει ο ίδιος τον πολιτικό χρόνο που θα κάνει παρεμβάσεις. Και αυτό, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται πως μετατοπίζεται προς το τέλος Αυγούστου, όταν και θα έχει κλείσει ένας πρώτος κύκλος νομοθετικού έργου, ενώ και η κυβέρνηση θα ετοιμάζεται για τη μετάβαση στη ΔΕΘ. Εκεί, ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για μια επανεκκίνηση στην οικονομία. Πιθανώς, αυτή η πολιτική στρατηγική να συνδυαστεί και με ορισμένα νέα πρόσωπα.