Απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημιακού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας αλλά και «πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών» βλέπει το υπουργείο Εξωτερικών στην ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου στην Αγία Σοφία. 

Το συμβάν ήρθε στο πλαίσιο της φιέστας Ερντογάν για την άλωση της Κωνσταντινούπολης. Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει συγκεκριμένα: «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών. 
 
Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος.  
Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού  μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα».

Νωρίτερα δήλωση κατά των ενεργειών Ερντογάν είχε κάνει και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.