Το άνοιγμα των Δημοτικών και των βρεφονηπιακών σταθμών ήταν μια δύσκολη απόφαση. Αν ανατρέξει κανείς στο απριλιάτικο διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα διακρίνει μεγάλη επιφύλαξη στη διατύπωση αναφορικά με την επαναλειτουργία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Καμία έκπληξη. Εκείνη την πορεία, κανείς δεν ήξερε με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, ενώ δεν υπήρχαν και τα επιδημιολογικά στοιχεία που είναι σήμερα γνωστά και αποτυπώνουν τη σχεδόν μηδενική κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα.

Προοδευτικά και με βάση την εμπειρία που κέρδιζε η κυβέρνηση να αποκτά από το άνοιγμα όλο και περισσότερων βαθμίδων της κοινωνίας, η απόφαση για τα Δημοτικά ξεκίνησε να γίνεται πιο εύκολη. Το πράσινο φως άναψε, κάποια στιγμή, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξήγησε, σε συνεργασία και με άλλους ειδικούς της επιτροπής λοιμωξιολόγων, ότι η διασπορά του ιού ανάμεσα στα παιδιά είναι εξαιρετικά μικρή και τα ίδια τα παιδιά δεν λειτουργούν ως «βόμβες διασποράς». Τότε, κατέστη σαφές ότι δεν θα υπήρχε καλύτερο χρονικό σημείο για να γίνει μια γενική δοκιμή για τη συνέχεια, αλλά και για να επιστρέψουν τα παιδιά, έστω και για λίγο στον φυσικό του χώρο.

Για τον κ. Μητσοτάκη η λειτουργία των Δημοτικών, των νηπιαγωγείων και των δομών της ειδικής αγωγής είναι ένα από τα σημαντικά κομμάτια της συλλογικής νίκης έναντι του κορονοϊού. Με το άνοιγμά τους, δε, ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος ανοίγματος των δραστηριοτήτων, με την εκκρεμότητα του τουρισμού βεβαίως. Έτσι και τα παιδιά θα μπορούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, ενόψει και του φθινοπώρου, όταν και τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αλλά και το σύστημα θα μάθει να δουλεύει με τους νέους κανόνες. Παράλληλα, αρκετοί εργαζόμενοι γονείς θα μπορούν να απελευθερωθούν, έστω και για μερικές εβδομάδες, και να μην έχουν την έγνοια τι θα κάνουν με τα μικρά παιδιά τους, ενώ πρέπει να δουλέψουν. Σημειωτέον, όποιος γονέας χρειαστεί, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, θα μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού για όσο είναι αναγκαίο.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αλλά και ειδικοί λοιμωξιολόγοι, με τους οποίους το reader.gr συζήτησε εκτιμούν ότι η επιστροφή των παιδιών στα σχολεία είναι απολύτως ασφαλή. Άλλωστε, τα μικρά παιδιά ήδη κυκλοφορούν και έρχονται σε επαφή με το ευρύτερο περιβάλλον και τους φίλους τους. Στόχος, παράλληλα, είναι να καλυφθεί όσο το δυνατόν περισσότερη διδακτέα ύλη γίνεται, προκειμένου να μην μείνουν μεγάλες εκκρεμότητες για τον Σεπτέμβριο.

Όσο για την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αυτή δεν θα είναι τον Αύγουστο και δεν θα είναι και η 11η Σεπτεμβρίου, καθώς στο υπουργείο Παιδείας θέλουν να κερδίσουν έστω και λίγες μέρες μαθήματος. Η 7η Σεπτεμβρίου θεωρείται μια πιθανή ημερομηνία, αλλά ακόμα δεν υπάρχει οριστική απόφαση.