Μιλώντας στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος 07:00», ο υπουργός Εργασίας για την ανεργία επεσήμανε ότι «η ύφεση θα έχει αρνητικό αποτύπωμα στην αγορά εργασίας. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις θέσεις εργασίας». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει πλέον καθολική απαγόρευση απολύσεων». «Μπαίνουμε από τον Ιούνιο σε νέο περιβάλλον κανονικότητας, οπότε προστατεύουμε εργαζόμενους και θέσεις εργασίας σε συγκεκριμένους κλάδους, στοχευμένα, όπως για παράδειγμα στον τουρισμό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός Εργασίας μίλησε και για τις αυξήσεις των επικουρικών συντάξεων. «Καταβάλουμε σήμερα σε 240.000 δικαιούχους επικουρικής, μεσοσταθμικά αύξηση 99 ευρώ μεικτά. Τα λεφτά μπήκαν από χθες το βράδυ και η καταβολή έγινε οριζόντια σε όλους τους δικαιούχους» δήλωσε ο κ. Βρούτσης.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι η τεχνική διαδικασία για την αναπλήρωση των μισθών σε ποσοστό 83,5% - 100% δεν έχει ολοκληρωθεί από το υπουργείο, κάτι που αναμένεται να γίνει τέλος Ιουνίου. Δυο σενάρια υπάρχουν για την καταβολή, το ένα είναι διαμέσου του εργοδότη και το δεύτερο απευθείας στον εργαζόμενο στο ποσοστό που αναλογεί στο κράτος.

Για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «εκκρεμεί η νέα κύρια σύνταξη, που δρομολογείται για τον Σεπτέμβριο, καθώς και δύο μεγάλες επιστροφές αναδρομικών. Η επιστροφές στους δικαιούχους επικουρικής οκτώ μηνών από 1/10/19 και η επιστροφή αναδρομικών της νέας κύριας σύνταξης, που υπολογίζεται ότι θα είναι για περίπου 12 μήνες. 

«Δεν υπάρχει νόμος ή διάταξη νόμου που να λέει ότι μειώνουμε επίδομα αδείας ή δώρο Χριστουγέννων του εργαζόμενου. Η προσαρμογή θα γίνει βάσει των χρημάτων που παίρνει στην τσέπη του», τόνισε ο υπουργός που ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση για να αλλάξει τις συνθήκες που διαμορφώνονται στα εργασιακά.

Τέλος, μίλησε για έμμεση αύξηση από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιούνιο κατά 0,9 ποσοστιαίων μονάδων, που φτάνει ετησίως από 38,22 ευρώ έως και 382,2 ευρώ το μέγιστο. Αντίστοιχα για τον επιχειρηματία, η ωφέλεια είναι από 3,12 ευρώ έως 436,8 ευρώ.