Έντονη διπλωματική δραστηριότητα στο παρασκήνιο αναπτύσσει η Ελλάδα προσπαθώντας να έρθει σε συνεννόηση με Ιταλία και Αίγυπτο για oριοθέτηση ΑΟΖ, στη σκιά των τουρκικών προκλήσεων, ενώ υπάρχουν διεργασίες και με την Αλβανία. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση εστιάζει στην Ιταλία, ως το πλέον εφικτό σενάριο για επίτευξη συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, τεχνικά κλιμάκια των δύο χωρών εδώ και μήνες επεξεργάζονται σχετικά σχεδία, ενώ την Τρίτη αναμένεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο και σχετικές συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο.

Το κάλο σενάριο είναι να υπάρξει συμφωνία με τη Ρώμη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ υπενθυμίζεται πως υπάρχει συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα από το 1977 με την Ιταλία η οποία παραμένει στο συρτάρι. Το πλέον «ακανθώδες» θέμα που παρεμποδίζει τη συμφωνία είναι η αλιεία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, εφόσον υπάρξει μιας μορφή πολιτική δήλωση από ελληνικής πλευράς που θα καλύπτει την Ιταλία, ότι δηλαδή ότι κάποιες πάγιες πρακτικές αλιείας των Ιταλών μπορούν να συνεχιστούν στην ελληνική ΑΟΖ, μπορεί να έχουμε και υπογραφή σύντομα. Στο κακό σενάριο η Ρώμη δεν θα κάνει αποδεκτές της ελληνικές προτάσεις και τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν να εργάζονται για μια συμφωνία των δυο πλευρών. 

Η Αίγυπτος είναι πιο σύνθετη περίπτωση, καθώς στην περιοχή εμπλέκονται ακόμη η Τουρκία, η Κύπρος και Ισραήλ. Και εκεί υπάρχουν συνομιλίες που διεξάγονται σε τεχνικό επίπεδο, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές εξηγούν πως εάν υπάρξει περίπτωση συμφωνίας, αυτή θα αφορά τμηματική οριοθέτηση και όχι πλήρη συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών.

Το Ισραήλ θα επισκεφτεί ο Μητσοτάκης

Το πρώτο ταξίδι του Πρωθυπουργού μετά τον κορωνοϊό προγραμματίζεται για τις 16 Ιουνίου στο Ισραήλ, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Οι διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ είναι καλές, καθώς είναι σταθερός σύμμαχος, ενώ υπάρχει και συμφωνία για τον αγωγό EastMed. Ο πρόεδρος της κυβέρνησης θα θέσει θέμα τουρκικής προκλητικότητας στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ το ίδιο θα κάνει και στη Συνοδό Κορυφής στις 18 – 19 Ιουνίου. Ο πρωθυπουργός αναμένει νέα αναφορά για τις τουρκικές προκλήσεις στα συμπεράσματα της Συνόδου. 

Εξακολουθεί να προκαλεί η Άγκυρα

Η Τουρκία συνεχίζει να τραβάει το σκοινί στις ελληνοτουρκικες σχέσεις, με τη δημοσιεύση νέων χαρτών, επιμένοντας ότι οι έρευνες θα διεξαχθούν στη τουρκική υφαλοκρηπίδα και με το Συμβούλιο ασφαλείας της Άγκυρας να υπερθεματίζει στις επιλογές Ερντογάν. Σαφές μήνυμα πάντως στην Τουρκία να μην προχωρήσει στις εξαγγελίες της για γεώτρηση στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα απήυθυνε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από τη βουλή υπενθυμίζοντας πως η χώρα μας έχει πολύ συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές. «Έχουμε δηλώσει ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας, σε περίπτωση που η Τουρκία προχωρήσει η σε όξυνση και με άλλες πράξεις», είπε ο υπουργός Άμυνας χθες στη βουλή.

Η Τουρκία ωστόσο επιμένει στην προκλητική της στάση με τον επικεφαλής αεροναυτιλίας και συνόρων του τουρκικού ΥΠΕΞ  Τσαγατάι Ερτζιγές, να δημοσιεύει νέους χάρτες που αποτυπώνουν τις περιοχές όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να πραγματοποιήσει νέες έρευνες δίπλα στα ελληνικά νησιά ενώ εντάσσει σχεδόν όλη την Ανατολική Μεσόγειο στην τουρκική επιρροή. Ακόμη πιο προκλητικός ο Νταβούτ Τσαβούσογλου, δηλώνει εκ νέου πως τα ελληνικά νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα.