«Φέτος δεν μιλάμε για μεγάλους τζίρους, μιλάμε για την ανάγκη να διατηρηθούν οι επιχειρήσεις στη ζωή. Εκεί βρισκόμαστε. Εμείς, εκτιμώντας ότι ο τουρισμός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας στο 20% του ΑΕΠ και εκτιμώντας ότι η επίδραση από την πανδημία θα είναι καταλυτική, αφού θα πληγεί και η ψυχολογία, από την αρχή προτείνουμε και διεκδικούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων και της εστίασης» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα, το βασικό θέμα όλων, ειδικά των εποχικών επιχειρήσεων, είναι το κεφάλαιο κίνησης. Είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρευστότητα, το γεγονός ότι τρέχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν, γι΄αυτό και -πολύ επιγραμματικά- θέλω να σας πω ότι προτείναμε ένα σχέδιο εμπροσθοβαρούς στήριξης» το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα βασίζεται στους εξής άξονες:

-Επιχορήγηση, από πλευράς της Πολιτείας, της εργασίας, του μισθολογικού κόστους και των ασφαλιστικών εισφορών, στην πρώτη φάση στο 100% , των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές και παραμένουν κλειστές, στη φάση της επανεκκίνησης 100% του ασφαλιστικού κόστους και 40% του μισθολογικού κόστους να επιδοτηθεί από το κράτος και την Πολιτεία για όσο διαρκεί αυτή η έκτακτη κατάσταση.

 -Επιπλέον προτείναμε την ενίσχυση με κεφάλαιο κίνησης όλων των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρών και μεσαίων, με 3 δισ. ευρώ, με κριτήριο, τους εργαζόμενους που απασχολεί κάθε επιχείρηση. Προτείνουμε δηλαδή την ενίσχυση των επιχειρήσεων με 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο μέχρι τις 100.000

-Αναγκαίο κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να μπορέσουν να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις αυτές και δεν προτείνουμε να είναι δάνειο, επιστρεπτέα προκαταβολή. Να είναι μη επιστρεπτέα. Γιατί όπως και η χώρα, αυτή τη στιγμή, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει και να στηρίξει την οικονομία, αναζητά από την ΕΕ επιδοτήσεις και όχι δάνεια και είναι θετική η είδηση ότι υπάρχει ανταπόκριση και θα γίνει αυτό, έτσι και η επιχείρηση τώρα χρειάζεται επιδότηση σε κεφάλαιο κίνησης για να μπορέσει να σταθεί.

-Δυνατότητα πρόσβασης σε φθηνό δανεισμό. Αυτό είναι το τελευταίο διαχρονικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Οι τράπεζες, δυστυχώς, για να δανείσουν μία επιχείρηση, παρ΄ότι έχουν κεφαλαιοποιηθεί δύο και τρείς φορές από τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, η επιχείρηση αυτή πρέπει να αποδείξει ότι δεν έχει ανάγκη το δάνειο. Ότι έχει δηλαδή ρευστότητα και καταθέσεις. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία μας. Γι' αυτό και προτείνουμε να αξιοποιηθεί το αναπτυξιακό εργαλείο της αναπτυξιακής τράπεζας, για να υπάρχει πρόσβαση σε φθηνό δανεισμό και με υψηλή εγγύηση από το κράτος.

-Επίσης, η μείωση της φορολογίας, η μείωση του 50% σε μόνιμη βάση της προκαταβολής φόρου. Με τις νέες συνθήκες όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι δεν μπορεί κανείς φέτος να πληρώνει, που δεν δούλεψε και δεν έχει έσοδα, φόρο με βάση το εισόδημα του προηγούμενου χρόνου, που ήταν ένας καλός χρόνος για την επιχειρηματικότητα.

-Σε ό,τι αφορά την εστίαση, προτείνουμε τη μείωση στο 6% όλων των προϊόντων και την κατάργηση, για την έκτακτη αυτή περίοδο, του φόρου διαμονής, ανέφερε ο κ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κοστολογημένο πακέτο.
«Η δικαιολογία για την οποία δεν υιοθετούνται αυτά τα μέτρα, είναι ότι υπάρχουν τα χρήματα αλλά υπάρχει και η αβεβαιότητα για το αύριο. Έρχεται όμως η ΕΕ και λέει ότι θα διατεθεί ένα μεγάλο πακέτο και για την Ελλάδα και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» είπε, μεταξύ άλλων, ο Αλ. Τσίπρας και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πέραν της ατολμίας στα μέτρα στήριξης, βλέπω και φαινόμενα κακής κατανόησης των προβλημάτων από την κυβέρνηση και αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού, τη μία να διαχωρίζει τα νησιά μας σε κατηγορίες επικινδυνότητας και την άλλη να ανακοινώνει 29 χώρες από όπου θα έρχονται τουρίστες και μετά να αποκλείει κάποιες»

«Χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντονισμός, συνεννόηση και κυρίως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι όλοι μαζί πρέπει να περάσουμε απέναντι. Δεν μπορεί λοιπόν να έχουμε αναθέσεις, απευθείας, πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικούς φορείς, παρακάμπτοντας τον ΕΟΤ σε ό,τι αφορά τη διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος. Αυτό είναι πρόκληση» κατέληξε ο κ. Τσίπρας , ενώ στη συνέχεια άκουσε τα ζητήματα που του έθεσαν αναλυτικά οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων.

ΝΔ: Ο Τσίπρας συναντήθηκε με αυτούς που επιβάρυνε με 18 φόρους σε 4,5 χρόνια

«Όσο θα λέει ψέματα για εμάς, θα λέμε την αλήθεια για εκείνον» σημειώνει σε σχόλιό της για την περιοδεία και τις συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Ρόδο, η Νέα Δημοκρατία. 

Το κυβερνών κόμμα σε ανακοίνωσή του, σημειώνει χαρακτηριστικά: 

«Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε νωρίτερα στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου με καταστηματάρχες τους οποίους επιβάρυνε στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του με 18 νέους φόρους. Συγκεκριμένα κατήργησε το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ για τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αυξάνοντας παράλληλα τους συντελεστές σε όλα τα είδη από 23% σε 24% και μετατάσσοντας πολλά είδη ευρείας κατανάλωσης απο το 13% στο 24%. 

Παράλληλα αύξησε τον φόρο εισοδήματος σε όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τον φόρο στα μερίσματα, τριπλασίασε την εισφορά αλληλεγγύης για την πιο χαμηλή κλίμακα (12.000-20.000) και την υπερτετραπλασίασε από εκεί και πάνω, διπλασίασε την προκαταβολή φόρου εισοδήματος, μείωσε φοροαπαλλαγές, αύξησε εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές, επέβαλε φόρο στην σταθερή τηλεφωνία, το internet, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα tablets που αποτελούν βασικά εργαλεία για κάθε μικρομεσαία επιχείρηση. 

Ειδικά για τα Δωδεκάνησα, κατήργησε και τον μειωμένο ΕΦΚ στα οινοπνευματώδη ποτά. Τέλος όσοι απο τους καταστηματάρχες που συνάντησε στεγάζουν την επιχείρησή τους σε ιδιόκτητο ακίνητο επιβαρύνθηκαν και από την αύξηση του ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσε, ενώ όσοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό και την εστίαση επιβαρύνθηκαν από το τέλος διαμονής και τον φόρο στον καφέ.

Ο κ. Τσίπρας σήμερα επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά πως μένει ίδιος. Ίδιος και απαράλλακτος. Αντί να υπόσχεται ξανά, θα έπρεπε να απολογείται. Και όσο θα λέει ψέματα για εμάς, θα λέμε την αλήθεια για εκείνον».