Η χθεσινή ανακοίνωση 9 νέων κρουσμάτων κορονοϊού από τον ΕΟΔΥ κατέδειξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη πανικού. Η ανακοίνωση από μόνη της, όμως, ήταν είδηση, καθώς σήμανε την επαναφορά της καθημερινής, γραπτής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, με την υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα. Βεβαίως, η επαναφορά της τηλεοπτικής ενημέρωσης από τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά αυτή τη στιγμή δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης, ήταν, όμως, κρίσιμο να δοθεί ένα μήνυμα ενάντια στον εφησυχασμό και τη χαλαρότητα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Reader.gr, με υπόδειξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνεννόηση με συνεργάτες του, επανήλθε η καθημερινή ενημέρωση, έστω και μόνο στη γραπτή μορφή της. Ο στόχος είναι να λειτουργεί ως ένα καθημερινό καμπανάκι προς τους πολίτες ότι η περιπέτεια ακόμα δεν έχει τελειώσει, ακόμα και αν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξελίσσονται ομαλά και θετικά. Κάπως έτσι, το ραντεβού «φιξάρεται» καθημερινά, εκ νέου, στις 18:00, όταν και ο ΕΟΔΥ θα εκδίδει το ημερήσιο δελτίο κρουσμάτων.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί, αν και χθες το πρωί έγινε εκτάκτως τηλεδιάσκεψη για την αξιολόγηση της πορείας του κορονοϊού μετά τα 97 κρούσματα σε 4 ημέρες που ανακοινώθηκαν χθες. Όπως το έθεταν αρμόδια στελέχη, ο αριθμός που ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης είναι παραπλήσιος με τον ημερήσιο αριθμό των τεσσάρων ημερών που ανακοινώθηκαν, αν αφαιρέσει κανείς τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων, αλλά και των κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην περιοχή του Εχίνου.

Αυτό που περισσότερο προβληματίζει τα κυβερνητικά στελέχη είναι η χαλαρότητα και όχι η διασπορά του ιού στην κοινότητα, μιας και ο εφησυχασμός μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες υπερμετάδοσης του ιού. Σημειωτέον, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι, σε αυτή τη φάση, δεν εισηγούνται καραντίνα στον δήμο Μύκης, στον οποίο ανήκει ο Εχίνος στην Ξάνθη, αν και η κατάσταση παρακολουθείται στενά. Και, βεβαίως, υπάρχει το σενάριο τοπικών lockdown, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, είτε για την αεροπορική διασύνδεση με μια χώρα του εξωτερικού, είτε για κάποιον νομό ή δήμο της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, ως το τέλος της εβδομάδας και μάλλον αύριο, Πέμπτη, θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία το σχέδιο που αφορά την υγειονομική θωράκιση του νησιού. Θα προβλέπεται η αύξηση των κλινών Covid στα νησιά, η πρόσκληψη περαιτέρω προσωπικού που ήδη δρομολογείται, η προμήθεια περισσότερων μηχανημάτων για την εξέταση μοριακών τεστ με 20 νησιά- αναφοράς που θα εξετάζουν δείγματα κοντινών νησιών, αλλά και η διασύνδεση νησιών με συγκεκριμένα νοσοκομεία αναφοράς στην ενδοχώρα, όπου θα γίνεται αεροδιακομιδή περιστατικών που κρίνονται σοβαρά. Βεβαίως, το υγειονομικό σχέδιο για τα νησιά θα είναι στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη το Σάββατο, όταν και θα επισκεφθεί τη Σαντορίνη και από εκεί θα στείλει μήνυμα στους τουρίστες ότι μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα μας με ασφάλεια αυτό το καλοκαίρι.