Η εικόνα από τη Σαντορίνη το βράδυ του Σαββάτου ήταν εξαιρετικά μελετημένη. Πέραν του κ. Μητσοτάκη, το πλάνο είχε τα εξής βασικά στοιχεία: το γαλάζιο του Αιγαίου και το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης. Δύο χαρακτηριστικά που κάνουν το νησί έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους ελληνικούς προορισμούς διεθνώς. Με αυτό το πλάνο-καρτ ποστάλ, συνεπώς, η χώρα μας βγαίνει στη διεθνή αγορά του τουρισμού.

Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο, με δεδομένο το μούδιασμα που επικρατεί σε πολλές χώρες, ακόμα και σε αυτές που έχουν καταφέρει να δαμάσουν το πρώτο κύμα του κορονοϊού. Η κυβέρνηση, όμως, επεχείρησε, δύο μέρες πριν ανοίξουν τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης σχεδόν πλήρως, να στείλει ένα μήνυμα μέσω μιας ισχυρής εικόνας στο διεθνές ακροατήριο. Σε μια αμερικανικών προδιαγραφών παραγωγή, απεικονίστηκε το ελληνικό καλοκαίρι. Και το μήνυμα έφτασε μέσω των διεθνών δικτύων και των ιστοσελίδων στην Αμερική, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αυστραλία. Πρακτικά, το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι υγειονομικά ασφαλής έφτασε παντού.

Σημειωτέον, επρόκειτο για μια παραγωγή με τη σφραγίδα του Μεγάρου Μαξίμου και της ΕΡΤ. Το βάρος της υλοποίησης του project ανέλαβε η διευθύντρια Επικοινωνίας του γραφείου του πρωθυπουργού Κύρα Κάπη μαζί με στενούς της συνεργάτες, όπως ο Κωνσταντίνος Οικονομόπουλος που βρέθηκε στη Σαντορίνη αρκετές φορές πριν την εκδήλωση. Στην παρουσίαση βρέθηκε ο Θανάσης Μπακόλας, σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ΕΕ και ΗΠΑ, σε μια από τις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ την ευθύνη του ξένου Τύπου είχε ο αναπληρωτής διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Αργύρης Παπαστάθης.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το μήνυμα στην προμετωπίδα του λόγου του κ. Μητσοτάκη. Αυτό είπε το βράδυ του Σαββάτου από το μπαλκόνι της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θήρας, απ’ όπου απηύθυνε προσκλητήριο, λέγοντας στο διεθνές ακροατήριο ότι είναι ασφαλές το να έρθει κανείς στη χώρα μας. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και στο CNN, στην εκομπή του Φαρίντ Ζακάρια, ο κ. Μητσοτάκης εξέπεμψε το μήνυμα ότι προτεραιότητα της χώρας θα είναι η ασφάλεια των επισκεπτών, ενώ προς τούτο υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο υγειονομικής διαχείρισης περιστατικών, μεμονωμένων ή σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Σήμερα, ο πρωθυπουργός συνεχίζει τις κινήσεις εξωστρέφειας, επισκεπτόμενος τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Αγοράς, ενώ στις 17:00 θα συμμετάσχει σε μια σημαντική τηλεδιάσκεψη για τη διασύνδεση των ελληνικών πανεπιστημίων με κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Στην τηλεδιάσκεψη, την οποία είχε προαναγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Βουλή, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 27 κορυφαίων ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, αλλά και όλων των ελληνικών πανεπιστημίων που θα συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα ακαδημαϊκής συνεργασίας του υπουργείου Παιδείας και του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται και για την επίσκεψη του στο Ισραήλ, όπου το πρωί της Τρίτης θα έχει κατ’ ίδιαν συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογο του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μεταξύ άλλων.