Στο Παρίσι μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν για θέματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, την προσέλκυση επενδύσεων, το μεταναστευτικό και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας θα λάβει μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης από κοινού με τον Γάλλο ομόλογό του, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνομιλήσουν, αρχικά,  με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο για τη διατλαντική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, στο ΣΕΥ θα συζητηθεί και το θέμα της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ζήτημα το οποίο θα τεθεί και στις συνομιλίες των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Γαλλία κατά Ερντογάν

Η επίσκεψη Δένδια γίνεται στον απόηχο της αυστηρής ανακοίνωσης του Ελιζέ κατά της Τουρκικής ανάμιξης στον εμφύλιο της Λιβυής, καταγγέλλοντας έναν «ανεπίτρεπτο» παρεμβατισμό και διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία «δεν μπορεί να το επιτρέψει». Η Γαλλία, που εδώ και μήνες πολλαπλασιάζει τις κατηγορίες κατά των περιφερειακών φιλοδοξιών της Τουρκίας, εξέφρασε την οργή της για μια «πολιτική όλο και περισσότερο επιθετική της Τουρκίας, με επτά τουρκικά πλοία να έχουν λάβει θέση ανοικτά της Λιβύης και μια παραβίαση του εμπάργκο όπλων». «Οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ και η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», προσθέτει η ανακοίνωση του Ελιζέ.

Και η Μόσχα υπέρ Αθήνας για την ΑΟΖ

Στο μεταξύ ξεκάθαρη θέση υπερ του δικαιώματος των νησιών στη θέσπιση θαλασσίων ζωνών πήρε ο Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ελλάδα, Αντρί Μάσλοβ, που επισημαίνει ταυτόχρονα την ανάγκη αυστηρής τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, αποφυγής προκλητικών ενεργειών, καθώς και επίλυσης οποιωνδήποτε προβλημάτων με ειρηνικά μέσα. «Ο μοναδικός φάρος για μας εδώ είναι το Διεθνές Δίκαιο. Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ των νησιών, η απαγόρευση της απειλής ή χρήσης βίας είναι αυτονόητα πράγματα. Όποιος ενδιαφέρεται για το αντίστοιχο νομικό πλαίσιο, αρκεί να διαβάσει τη Συνθήκη του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας 1982, π.χ. άρθρο 121 για τα νησιά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρέσβης στο ΑΠΕ και χαρακτηρίζει το Δίκαιο της Θάλασσας τον ακρογωνιαίο λίθο του καθεστώτος των θαλασσών.

Την Πέμπτη ο Δένδιας στην Αίγυπτο

Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο  Κάιρο την Πέμπτη μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο». Του ταξιδιού στο Κάιρο θα προηγηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.  Πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο αναφορικά με την Αίγυπτο είναι αυτό της τμηματικής οριοθέτησης, αφήνοντας εκτός το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για το οποίο οι Αιγύπτιοι εκφράζουν αντίστοιχες διαφωνίες με την Τουρκία. Εφόσον όμως υπάρξει μια τμηματική έστω χάραξη θαλασσίων ζωνών το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι τριπλό: πρώτον, θα επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεύτερον, θα δημιουργήσει μια διεθνή νομική διαφορά που θα επιτρέψει την Ελλάδα να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε αυτό να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε τα συγκεκριμένα θέματα στη Χάγη. Τρίτον, μόνο μια συμφωνία με όμορο κράτος θα μπορούσε να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακόμη κι αν μιλάμε για τμηματική οριοθέτηση. Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αναμένεται σύντομη χάραξη ΑΟΖ με την πλευρά της Αιγύπτου.