Στη διάρκεια της χθεσινής του συνάντησης με τον Ισραηλινό ομόλογό του ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας και της σημασία της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και στην απάντηση της Ελλάδας μέσως της χάραξης ΑΟΖ με την Ιταλία. Το γεγονός πάντως ότι το Ισραήλ εξέφρασε την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα για το θέμα των θαλασσίων ζωνών, καθώς και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δυο χώρες κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών, πιστώνεται στα κέρδη της επίσκεης.

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει την πλήρη στήριξή του και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα», αναφέρει η δήλωση, ενώ γίνεται  κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας. Αντιτιθέμεθα έντονα σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα  της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας. Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».

Οι συμφωνίες που υπέγραψαν οι δυο χώρες

Αμέσως μετά τις κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Νετανιάχου, ακολούθησε η υπογραφή σειράς συμφωνιών μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ που περιλαμβάνουν τον τουρισμό, τα θέματα κυβερνοασφάλειας και της ψηφιακής διακυβέρνησης καθώς και τα γεωργικά προϊόντα.  Στη συνομιλία του με τους Έλληνες δημοσιογράφους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα πεδία συνεργασίας με το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. «Βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά», είπε ο Πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη ο Δένδιας στην Αίγυπτο

Ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο  Κάιρο την Πέμπτη μαζί με την τεχνική ομάδα του υπουργείου προκειμένου, όπως δήλωσε, «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο». Του ταξιδιού στο Κάιρο θα προηγηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ.  Πληροφορίες αναφέρουν πως το επικρατέστερο σενάριο αναφορικά με την Αίγυπτο είναι αυτό της τμηματικής οριοθέτησης, αφήνοντας εκτός το σύμπλεγμα του Καστελόριζου για το οποίο οι Αιγύπτιοι εκφράζουν αντίστοιχες διαφωνίες με την Τουρκία. Εφόσον όμως υπάρξει μια τμηματική έστω χάραξη θαλασσίων ζωνών το κέρδος για την Ελλάδα θα είναι τριπλό: πρώτον, θα επικαλύπτει το τουρκολιβυκό σύμφωνο, δεύτερον, θα δημιουργήσει μια διεθνή νομική διαφορά που θα επιτρέψει την Ελλάδα να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε αυτό να προτρέψει τα εμπλεκόμενα μέρη να πάνε τα συγκεκριμένα θέματα στη Χάγη. Τρίτον, μόνο μια συμφωνία με όμορο κράτος θα μπορούσε να κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ακόμη κι αν μιλάμε για τμηματική οριοθέτηση. Σύμφωνα πάντως με καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αναμένεται σύντομη χάραξη ΑΟΖ με την πλευρά της Αιγύπτου.