Ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί αρχικά με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών, Σαμέχ Σούκρι και των τεχνικών κλιμακίων των δυο πλευρών. Η συνάντηση γίνεται επτά μήνες μετά την τελευταία επίσκεψη του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας στο Κάιρο, στον απόηχο της υπογραφής του Ελληνο-ιταλικού συμφώνου για τη θέσπιση ΑΟΖ. Έμπειροι παρατηρητές των εξελίξεων θεωρούν δύσκολη την επίτευξη κάποιας συμφωνίας μεταξύ των δυο μερών, που εάν βέβαια επιτευχθεί, θα επικαλύψει μεγάλη έκταση του Τουρκο-λιβυκού μνημονίου και θα δημιουργήσει μια εκ των πραγμάτων διεθνή νομική διαφορά την οποία η Ελληνική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ώστε να υποχρεώσει Τουρκία και Λιβύη να προσέλθουν στο Διεθνές Δικαστήριο. Υπενθυμίζεται πως οι ενέργειες για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας και Αιγύπτου ξεκίνησαν το 2004 χωρίς επιτυχία μέχρι πρόσφατα. Ωστόσο η υποστήριξη του Ερντογάν στον Σάρατζ, οι διακηρύξεις της Άγκυρας για γεωτρήσεις και η παρουσία του τουρκικού στόλου στην Λιβύη αλλάζουν τις προτεραιότητες της αιγυπτιακής κυβέρνησης. Η ενίσχυση μάλιστα του Σάρατζ σημαίνει ότι θα υπάρχει πηγή Μουσουλμανικής Αδελφότητας δίπλα στην Αίγυπτο που έχει σχέσεις με τον Ερντογάν και ταυτόχρονα τον αμφισβητεί και θέλει να τον ανατρέψει στο εσωτερικό του. 

Συνεχίζεται το μπαράζ υπερπτήσεων 

Η Τουρκία επέστρεψε πάντως χθες στην πρακτική των προκλήσεων αφού τουρκικά μαχητικά προχώρησαν σε μπαράζ υπερπτήσεων σε ελληνικά νησιά. Μάλιστα ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πέταξε πάνω από το βορειοανατολικό άκρο Χίου στα 1800μ κι αργότερα σε Παναγιά και Οινούσσες.  Στο μεταξύ η κόντρα Γαλλίας - Τουρκίας συνεχίζεται με το Παρίσι να ζητά συνομιλίες εντός ΝΑΤΟ με θέμα τον ολοένα και πιο «επιθετικό» ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη αλλά και την παραβίαση του εμπάργκο οπλων και την Άγκυρα να κατηγορεί τη Γαλλία για τη στήριξη στον στρατηγό Χαφτάρ. «Έχουμε συναντήσει περίπλοκες στιγμές στη Συμμαχία, αλλά δεν μπορούμε να είμαστε στρουθοκάμηλοι και να προσποιούμεθα ότι δεν υπάρχει «τουρκικό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ. Πρέπει να το δούμε, να το πούμε και να το λύσουμε», είπε χθες στο Reuters Γάλλος αξιωματούχος. 

Στενές επαφές Τουρκίας – Λιβύης 

Αιφνιδιαστική πάντως επίσκεψη στη Λιβύη για συνομιλίες με αξιωματούχους της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης πραγματοποίησε αντιπροσωπεία Τούρκων ανώτατων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Τσαβούσογλου αναμενόταν να έχει συνομιλίες σήμερα στην Άγκυρα με τον Ιταλό ομόλογό του Λουίτζι Ντι Μάιο, αλλά η επίσκεψή του Ιταλού ΥΠΕΞ αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Τον Τούρκο ΥΠΕΞ συνόδευαν ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών, Χακάν Φιντάν, σύμφωνα με την GNA. Ο πρωθυπουργός της GNA Φάγεζ αλ Σάρατζ συναντήθηκε με τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη και συζήτησαν για τη συνεργασία των δύο μερών σε πολλούς τομείς, όπως το πετρέλαιο, οι επενδύσεις, οι υποδομές, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Τρίπολης.