Το νομοσχέδιο υπερψηφίσθηκε από την ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, ενώ το καταψήφισαν το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25. Η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου επί των άρθρων, των τροπολογιών και του συνόλου, θα διεξαχθεί στην ολομέλεια την ερχόμενη Τρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στο θέμα του καθορισμού του ύψους του επιτοκίου των μικροχρηματοδοτήσεων και εάν αυτό θα έπρεπε να το καθορίζει με απόφασή του το υπουργείο, απάντησε πως «θα εμείνουμε στην θέση μας να μην υπάρχει όριο, αλλά θα προστεθεί μια πρόταση στο νομοσχέδιο που θα αναφέρει πως «με απόφαση του υπουργού Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ανώτατο όριο επιτοκίου μικροχρηματοδότησης ανά πάσα χρονική στιγμή». O κ. Σταϊκούρας εξήγησε πως, εάν εξαρχής καθοριστεί το επιτόκιο από το υπουργείο, τότε όλες οι εταιρείες θα κινηθούν στο ανώτατο ύψος του δυνητικού ορίου που θα τεθεί. Εμείς είπε, θα παρακολουθήσουμε την αγορά των μικροπιστώσεων σε αυτόν τον τομέα και «δεν θα περιμένουμε το ένα έτος για να δούμε πώς θα λειτουργήσει η αγορά – και εάν χρειαστεί θα επέμβουμε».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστήριξε πως «η ανάγκη για κάποιο παράλληλο σύστημα, κάποιο εναλλακτικό σύστημα εκτός των συστηματικών τραπεζών, βγαίνει μέσα από μια πολύ ορθόδοξη οικονομική θεωρία». Ανέφερε πως το κόμμα του είναι επιφυλακτικό σχετικά με το άρθρο 6 του νομοσχεδίου για τον τρόπο επιτήρησης των μετόχων και των διοικητικών συμβουλίων των νέων αυτών εταιρειών παροχής μικροπιστώσεων. Υποστήριξε δε, πως αυτή είναι μια κατάλληλη στιγμή, όπου ίσως θα πρέπει να δούμε τον τρόπο συνολικά της λειτουργίας του τραπεζικού μας συστήματος και το εάν μπορούν τελικά ή όχι οι τράπεζες να αυτορυθμίζονται - και πόσο αποτελεσματικά η εμπειρία μας έδειξε ότι μπορούν να το κάνουν αυτό.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, ανέφερε πως οι μικροχρηματοδοτήσεις είναι ένα μέσο βοήθειας στην αγορά με αμεσότητα και μέσο αποφυγής της τοκογλυφίας. Η διαμόρφωση όμως του επιτοκίου, επισήμανε είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του θεσμού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «ως ΚΚΕ λέμε όχι: Δεν είναι κατ' ανάγκη κακό οι μικροχρηματοδοτήσεις, αλλά το ερώτημα είναι τι θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με την πρωτοβουλία την οποία παίρνετε. Τα προβλήματα που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι βιοτέχνες, οι επαγγελματίες, οι έμποροι, η φτωχομεσαία αγροτιά, σε αυτά τα προβλήματα μπορείτε εσείς να απαντήσετε με αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης; Τα προβλήματά τους δημιουργούνται από τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές και της Ε.Ε. που επιδεινώνουν τη θέση των ατομικών επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, των επαγγελματιών και των εμπόρων, γι αυτό ακριβώς τον λόγο το ΚΚΕ λέει ‘όχι’ στο νομοσχέδιο» ανέφερε ο βουλευτής.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Σοφία Σακοράφα, είπε στην ομιλία της ότι «ο καπιταλισμός σαν οικονομικό σύστημα έχει την ικανότητα του χαμαιλέοντα. Μπορεί να προσαρμόζεται, να μεταλλάσσεται και να οικειοποιείται κάθε διαθέσιμο εργαλείο και μέθοδο, προκειμένου να διαιωνίζεται για τη μεγιστοποίηση του κέρδους του κεφαλαίου». Σήμερα είπε, «που οι ελληνικές τράπεζες είναι ουσιαστικά πτωχευμένες, έρχεστε να θεσμοθετήσετε ένα σύστημα μικροπιστώσεων, δίνοντας απλά ένα νέο πεδίο δράσης και κερδοφορίας στο παρασιτικό κεφάλαιο». Παραδίδετε, είπε «τους χειμαζόμενους επαγγελματίες της χώρας, που έχουν αποκλειστεί από τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, σαν βορά στο παρασιτικό κεφάλαιο, για να κερδοσκοπήσουν ανεξέλεγκτα σαν κοινοί τοκογλύφοι, στην πλάτη όλων αυτών που υφίστανται τις συνέπειες της ίδιας της πολιτικής σας. Μην προσπαθείτε να κρύψετε την αλήθεια ή να την ωραιοποιήσετε με μεγάλα λόγια και ψεύτικα επιχειρήματα, γιατί είναι μάταιο».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ