Το χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον τίτλο «Κυβέρνηση παρακράτους» έδινε τον τόνο της συλλογιστικής της Κουμουνδούρου: πέραν της γραμμής άμυνας που χαράσσεται έναντι της πολιτικής επίθεσης της κυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να περιγράψει ένα σκηνικό που προσιδιάζει στο «Βρώμικο ’89», την περίοδο που ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για την υπόθεση Κοσκωτά. 

Σε ένα σκληρό κείμενο, ο Σάμπυ Μιωνής κατανομάζεται ως «νέος Μαυρίκης» με τις περίφημες υποκλοπές της εποχής, ενώ γίνεται σαφής λόγος και για ένα παρακρατικό δίκτυο που ενημέρωνε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, γίνεται λόγος ακόμα και για ενδεχόμενο ιδιωτικών παρακολουθήσεων, πέραν των υποκλαπεισών συνομιλιών του κ. Μιωνή, ενώ σε αυτό το παρακρατικό δίκτυο αποδίδεται και η διαρροή των φωτογραφιών από τις διακοπές του Αλέξη Τσίπρα το καλοκαίρι του 2018 στο σκάφος του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου και της συζύγου του Κατερίνας. Βεβαίως, στο σημείωμα υπάρχουν αναφορές στη Siemens, στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ακόμα και στο «σπίτι του Βολταίρου». 

Η στόχευση της Κουμουνδούρου είναι σαφής: να αποδώσει στον κ. Μητσοτάκη την προσπάθεια δημιουργίας παρόμοιου κλίματος όπως το 1989, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως κορωνίδα ακόμα και μια ενδεχόμενη παραπομπή του Αλέξη Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο. Από μια τέτοια δραματική κλιμάκωση, βεβαίως, θα είχε να κερδίσει κατά βάση ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα περνούσε στην αντεπίθεση, βγαίνοντας από τη θέση άμυνας, στην οποία βρίσκεται σήμερα. 

Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, καμία διάθεση δεν έχει να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς μέχρι στιγμής ο κ. Τσίπρας μπαίνει μεν στη «βιτρίνα» της υπόθεσης Παππά, όπως έγραφε από χθες το reader.gr, αλλά μόνο πολιτικά και ουχί ποινικά. Σημειωτέον, με την ολοκλήρωση των καταθέσεων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η Προανακριτική αναμένεται να ολοκληρώσει τις εργασίες της, με στόχο να συνταχθεί πόρισμα και να συζητηθεί στην Ολομέλεια εντός του Ιουλίου. Όσο για τα σενάρια αναφορικά με την ποινική τύχη του κ. Παππά, μεμονωμένοι βουλευτές της ΝΔ μπορεί να ζητούν ακόμα και Εξεταστική Επιτροπή για τον πρώην υπουργό, αλλά τέτοια απόφαση δεν υπάρχει. Συνεπώς, αν και εφόσον υπάρξει απόφαση δίωξης από την τακτική δικαιοσύνη, πιθανότερο είναι η υπόθεση να επιστρέψει εκεί, αφού περάσει από τη Βουλή.

Βεβαίως, ο κ. Παππάς δεν θα μείνει εκτός κάδρου, καθώς θεωρείται πλέον σημαντικός μάρτυρας σε σχέση με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Η πλευρά του Σάμπυ Μιωνή, δε, προαναγγέλλει ότι έχει ακόμα αρκετά ατόφια στοιχεία, τα οποία δεν είναι απίθανο να χρησιμοποιηθούν σε δεύτερο χρόνο. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιμένει στην πολιτική φθορά του Αλέξη Τσίπρα δια της ταύτισης με τον κ. Παππά, αλλά και με «μεθόδους παρακράτους», όπως συχνά-πυκνά λένε από το Μέγαρο Μαξίμου.