Τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου μίλησαν για μια «δύσκολη και ιστορική» συνεδρίαση η οποία μάλιστα, όπως σημείωσαν κάποιοι θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και έναν χρόνο, από τότε δηλαδή που ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εκλογές.

Όπως ήταν αναμενόμενο στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο Νίκος Παππάς και οι αποκαλύψεις για τις συνομιλίες που είχε με τον Σάμπυ Μιωνή με τον ίδιο τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ να αποδέχεται πως έκανε λάθος όσον αφορά το «ύφος» των συνομιλιών του.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο ίδιος ήταν ενήμερος για το ζήτημα και είχε ζητήσει από το Νίκο Παππά να χειριστεί το θέμα, αφού επρόκειτο για μια υπόθεση για την οποία είχε εκφράσει ενδιαφέρον ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρόλαυτα σημείωσε πως το ύφος του Νίκου Παππά και ο τρόπος που χειρίστηκε το ζήτημα δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτός που έπρεπε. Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως δεν επιθυμούσαν η κυβέρνηση να χαρακτηριστεί «αντισημιτική», αλλά πως δεν έκαναν «χατήρια», όπως να ορίσουν τον Μιωνή πρόξενο της Ελλάδας στο Τελ Αβιβ, όπως ζητούσε.

Αρκετά στελέχη (της Προοδευτικής συμμαχίας κυρίως) χαρακτήρισαν τον πρώην υπουργό «αφελή» , ο οποίος όπως είπαν δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να εμπιστευτεί τον Ισραηλινό επιχειρηματία, όμως τα αίματα… άναψαν με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο οποίος είπε πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει μόνο δήλωση του Νίκου Παππά σχετικά με το θέμα, ο οποίος θα αναλάμβανε την ευθύνη (όπως κι έγινε), αλλά απόφαση του πολιτικού συμβουλίου.   

Ο πρώην υπουργός οικονομικών μάλιστα απείλησε πως θα διαχωρίσει δημόσια τη θέση του και σύμφωνα με πληροφορίες έθεσε ακόμη και θέμα αποχώρησης του εάν δεν σημειώνονταν στην ανακοίνωση του πολιτικού συμβουλίου η διαφωνία για τον τρόπο χειρισμού του θέματος από τον Νίκο Παππά. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από λίγο «αδειάζει» τον πρώην υπουργό, χωρίς όμως να τον αναφέρει ονομαστικά σημειώνοντας: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη» .

Πιο συγκεκριμένα όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει «Για τις πολιτικές εξελίξεις, ήταν κοινή η διαπίστωση ότι ήδη αποτυπώνεται στην οικονομία η αδράνεια της κυβέρνησης να πάρει εμπροσθοβαρή μέτρα στήριξης. Η ελληνική οικονομία βρέθηκε σε υφεσιακή πορεία ήδη από το φθινόπωρο του 2019, πολύ πριν την έλευση της πανδημίας του κορονοϊού, και η πολιτική της κυβέρνησης επιδεινώνει την κατάσταση και διαμορφώνει συνθήκες υφεσιακού τέλματος. Αυτό είναι ήδη εμφανές σε μια σειρά από κρίσιμους κλάδους, όπως ο τουρισμός, η εστίαση, το λιανεμπόριο και ο πρωτογενής τομέας.

Μπροστά στην οικονομική κρίση που είναι ήδη παρούσα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να αποπροσανατολίσει δια του αντιπερισπασμού και της σκανδαλολογίας.

Το κόμμα της χρεοκοπίας, της αδιαφάνειας, των αιμομικτικών σχέσεων με επιχειρηματίες και παρακράτος, προσπαθεί να κάνει το άσπρο – μαύρο, ώστε να αποπροσανατολίσει τους πολίτες από τα μεγάλα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που η ίδια δημιουργεί με την πολιτική της, αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει με το φιάσκο της προανακριτικής επιτροπής.

Σε αυτή της την προσπάθεια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει μεθόδους παρακράτους, όπως έκανε πρόσφατα με την δημοσιοποίηση και χρήση υλικού από παράνομες υποκλοπές ιδιωτικών συνομιλιών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περήφανος για το κυβερνητικό του έργο και ο ελληνικός λαός γνωρίζει πόσο σημαντικό ήταν αυτό για την απαλλαγή της χώρας από τα μνημόνια και την έξοδο από τη δεκαετή κρίση. Κατά την διακυβέρνησή του προφανώς υπήρξαν λάθη και παραλείψεις που συμπεριέλαβε στο Κείμενο Απολογισμού της Κεντρικής Επιτροπής, σε πλήρη αντίθεση με την αλαζονεία του παλιού πολιτικού συστήματος που οδήγησε τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας αλλά ουδέποτε ανέλαβε την παραμικρή πολιτική ευθύνη. Η εμπειρία από τα επιτεύγματα αλλά και τις αστοχίες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το  ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη.»

Το αν τελικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος καλύπτεται από την ανακοίνωση αυτή, αποτελεί ερωτηματικό που θα απαντηθεί λίαν συντόμως.   

Από κει και πέρα έγινε κουβέντα και για την «υπόθεση Παπασταύρου», όπου σημειώθηκε πως τα 2,5 εκατ. ευρώ που φέρεται να έχει λάβει ο άμεσος συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί «το πραγματικό σκάνδαλο των ημερών, σκάνδαλο το οποίο», όπως σημείωσαν «πρέπει να αναδειχθεί».

Αποχώρηση Σκουρλέτη από την συνεδρίαση

Τα… αίματα όμως άναψαν και κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την διεύρυνση του κόμματος και συγκεκριμένα όταν κάποια από τα μέλη εξέφρασαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο λειτουργίας των οργάνων του κόμματος. Πιο συγκεκριμένα ο Στέφανος Τζουμάκας είπε πως η κεντρική επιτροπή θα έπρεπε πλέον να αντικατασταθεί από την κεντρική επιτροπή ανασυγκρότησης. Αυτό οδήγησε στην «έκρηξη» του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος χτύπησε το χέρι στο τραπέζι κι αποχώρησε εκνευρισμένος από την συνεδρίαση, φωνάζοντας πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί εάν δεν υπάρχει απόφαση του συνεδρίου  για να επιστρέψει όμως τελικά πιο ήρεμος μετά από λίγο.

Σε σχέση με την διεύρυνση του κόμματος, όπως ανακοινώθηκε «το ΠΣ αποφάσισε να εισηγηθεί στην ΚΕΑ την συμπλήρωση του ονόματος του Κόμματος με την προσθήκη του όρου «Προοδευτική Συμμαχία». Στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕΑ στα τέλη Αυγούστου θα οριστεί ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου και θα εκλεγεί Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου. Το ΠΣ αναλαμβάνει την προετοιμασία για την ολική επανεκκίνηση της συνεδριακής διαδικασίας, την εγγραφή νέων μελών και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και περιοδειών σε όλη τη χώρα».