«Δεν με εκφράζει το βρώμικο 89. Δεν μπορούμε να λέμε ότι μπορεί να επαναληφθεί το 89 είναι άλλοι οι πρωταγωνιστές, άλλα τα διακυβεύματα  είναι άλλη η ιστορία της αριστεράς.

Η αριστερά δεν έχει λόγο να κάνει εκπτώσεις από τις αρχές της. Με την επανάσταση του 1981 ναι, αλλά με τα σκάνδαλα του ΠΑΣΟΚ δεν μας συνδέει τίποτα» είπε ο τομεάρχης παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε και για την αυτοκριτική που έχει κάνει το κόμμα σημειώνοντας «Είπαμε πως κάναμε λάθη στο ύφος, το ήθος και η αλαζονεία που δείξαμε ως κυβέρνηση κι είναι αυτά που ζούμε τώρα» αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για τον Νίκο Παππά και τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τη σχέση του με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

«Πολλά μας ταπείνωσαν δεν χρειάζεται ανθρωποφαγία.  Η αριστερά  και το ηθικό της πλεονέκτημα δίνει καθημερινά εξετάσεις» τόνισε.

Θεοχαρόπουλος: Είναι ώρα για ανανέωση στα όργανα

Σκληρή κριτική στη ΝΔ άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να γίνει “restart” στη διευρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

«Η ΝΔ είναι προσκολημμένη στο μοντέλο της χρεωκοπίας. Δεν έχει καταλάβει τίποτα από τους λόγους της κρίσης», σημείωσε κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι όχι μόνο “αδυνατεί” να αντιμετωπίσει την κρίση, αλλά την βλέπει ως “ευκαιρία” για να  “αναδιαρθρώσει την ελληνική οικονομία προς όφελος των λίγων”.

Μιλώντας για την διαδικασία διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, δήλωσε πως “χάσαμε χρόνο” και πως “δεν έχει ανοίξει όπως θα έπρεπε το κόμμα”, ενώ υπγοράμμισε την ανάγκη να γίνει ένα “restart”. 

Τσακαλώτος : Κρίση της δημοκρατίας

Για “κρίση δημοκρατίας”, που προστίθεται στην τριπλή κρίση οικονομική, υγειονομική, κλιματική έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας την ανάγκη να υπάρξει καθημερινή “πάλη” με τον “παραγοντισμό και το πελατειακό κράτος”. “Ξέρουμε τι είναι η δεξιά και ξέρουμε τι γίνεται και ότι δεν έχει καμία σχέση με την κριτική που μας ασκούν”, σημείωσε ενώ υπογράμμισε πως “ζούμε σε μία χώρα που ο οποιοσδήποτε μπορεί να ηχογραφήσει, ο οποιοσδήποτε μπορεί να απειλήσει ότι θα δημοσιεύσει αυτήν την ηχογράφηση, ο οποιοσδήποτ μπορεί να επιλέξει πότε θα δημοσιεύσει την ηχογράφηση”, είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε περήφανος για την αυστηρή κριτική του κόσμου της Αριστεράς, σημειώνοτνας πως οποιαδήποτε κριτική και “παλιές πρακτικές” είναι καλοδεχούμενη.

Σκουρλέτης: Κανείς δεν αρνήθηκε την ανάγκη διεύρυνσης

«Kανένας δεν αρνήθηκε ποτέ την ανάγκη  διεύρυνσης, μετεξέλιξης, διεύρυνσης του κόμματος», υπογράμμισε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να κολλάμε στις λέξεις». “Πρέπει να αξιοποιήσουμε τις πιο καλές παραδόσεις της αριστεράς. Εκ φύσεως η αριστερά είναι κόμμα λαϊκό, αλλά ποτέ δεν είχε τη λαϊκότητα του ΠΑΣΟΚ” τόνισε, εκφράζοντας την επιθυμία αυτή η λαϊκότητα να “μπολιάσει” το χώρο της αριστερά, χωρίς όμως να ανοίξει την πόρτα στον “λαϊκισμό” που χαρακτήριζε πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος ο κ. Σκουρλέτης τόνισε πως ο απολογισμός που έκανε το κόμμα αποδεικνύεται απαραίτητος και από το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων, εννοώντας φυσικά το θέμα του Νίκου Παππά. «Όταν ζητούσαμε να κάανουμε την αυτοκριτική μας ως κόμμα κάποιοι έλεγαν πως σέρνουμε τον Αλέξη Τσίπρα στην εσψστρέφεια. υπο το πρίσμα των τελευταίων γεγονότων όμως αποδεικνύεται πόσο απαραίτητη ήταν αυτή η αυτοκριτική».

Παππάς: Χρειάζεται ατομική και συλλογική αυτοκριτική

Την ανάγκη να “ενταθεί” η προσπάθεια διεύρυνσης και ανασυγκρότησης του κόμματος υπογράμμισε ο Νίκος Παππάς, παραδεχόμενος ότι “δεν έχει επιτευχθεί” μεχρι στιγμής. Ο ίδιος επισήμανε ότι αυτό το κόμμα πρέπει να “κάνει αυτοκριτική, συλλογική και ατομική”, ακόμα και “για το παραμικρό, αν ξέφυγε μια κουβέντα”. “Είμαι περήφανος που υπηρετώ με αυτόν τον πύχη αξιών την Αριστερά”, τόνισε και δήλωσε πως “δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά αριστερά σαν αλογόμυγες”.

Πολάκης: Πλήρης η δικαίωση μας για Νοβάρτις

«Δε γίνεται να μας πυροβολεί ο εχθρός με καλασνικοφ και εμείς να κρατάμε το βασιλικό του ηθικού πλεονεκτήματος» είπε με το γνωστό αιχμηρό του ύφος ο Παύλος Πολάκης.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως υπάρχει «πλήρης δικαίωση γι' αυτά που κάναμε με Νοβάρτις» και σημείωσε «Καταπινουμε τα σκάνδαλα της ΝΔ και αυτομαστιγωνόμαστε για τους Μαρινακηδες και τους Κουρτάκηδες». 

«Ακούω να μιλάνε κάποιοι με όρους ουδετερότητας και βάζουν στο ίδιο ζύγι τα υπαρκτά σκάνδαλα που πήγαμε εμείς στη δικαιοσύνη με τη σκανδαλολογία και τη λασπολογία που εκτοξεύει ο υπόκοσμος του  μαρινακιστάν και το κουρτακιστάν» τόνισε ο κ. Πολάκης. 

Ανδρέας Ξανθός: Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

«Να διεκδικήσουμε ξανά την εξουσία με όρους ιδεολογικής καθαρότητας και εντιμότητας» είπε ο Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Η αριστερά είναι θύμα του βαθέως κράτους του παρακράτους» σημείωσε και τόνισε πως ο «σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα».

«Το κλίμα δεν μας επιτρέπει να κάνουμε την πολιτική μας αντεπίθεση» είπε στη συνέχεια και ζήτησε να «αποτιμήσουμε αν η ατζέντα σκανδάλων μας ωφέλησε».