Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει και σημειώνει σε κάθε ευκαιρία πως τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αντεπίθεσης για το κόμμα του, την στιγμή που ήδη η χώρα και οι πολίτες παλεύουν με τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης. «Η ύφεση είναι ήδη εδώ» τόνισε στην χθεσινή του ομιλία, υποστηρίζοντας πως ξεκίνησε πριν ακόμα φτάσει η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Κι ενώ πλέον υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αντιπολίτευση με βάση τα λάθη και τις παραλήψεις της Νέας Δημοκρατίας μια σειρά αποκαλύψεων για δράση κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του έρχονται το ένα μετά το άλλο στην επιφάνεια, φέρνοντας τον ξαφνικά, από θέση ισχύος, σε αυτή του απολογούμενου.  

Η αποκάλυψη των συνομιλιών του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή αποτελούν σαφώς το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Νίκος Παππάς δεν είναι απλά ένα από τα πιο προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εκείνος που εμφανίζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια ως το «Νούμερο 2» του Μαξίμου. Ο πιο στενός του συνεργάτης, ο πιο έμπιστος άνθρωπος της κυβέρνησης του. Και μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει προκύψει κανένα ποινικό αδίκημα για τον πρώην υπουργό, το ύφος των συνομιλιών όμως δημιουργεί ερωτηματικά και σαφώς δεν συνάδει με το ύφος ενός κόμματος που θέλει να διατηρεί «ηθικό πλεονέκτημα» έναντι των πολιτικών αντιπάλων του.

Το «ηθικό πλεονέκτημα» κλονίζεται όμως και στην περίπτωση του Δημήτρη Παπαδημούλη και τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα ακίνητα που απέκτησε και νοίκιαζε σε ΜΚΟ που φιλοξενούσαν πρόσφυγες. Νομικά, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είναι απόλυτα καλυμμένος. Ηθικά όμως είναι έκθετος και η έκθεση αυτή αποτελεί έναν ακόμα αρνητικό αντίκτυπο για το κόμμα και κατά συνέπεια για τον ηγέτη αυτού.

Ο Πάνος Καμμένος μπορεί να μην αποτελεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού. Με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ να έχει αποχωρήσει πλέον από το πολιτικό στερέωμα, τα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας έχουν απευθείας και ίσως καθολικό αντίκτυπο στον Αλέξη Τσίπρα. Μπορεί οι δρόμοι των δύο πολιτικών να έχουν χωρίσει σχεδόν δύο χρόνια τώρα, όμως ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε την ανάληψη της εξουσίας με τον Πάνο Καμμένο κι αυτό είναι χαραγμένο στην μνήμη και την συνείδηση των Ελλήνων πολιτών και ψηφοφόρων.

Των Ελλήνων ψηφοφόρων στην συνείδηση των οποίων χαράζεται πλέον όλο και πιο έντονα το μότο «όλοι ίδιοι είστε, όλοι τα ίδια κάνατε». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί να χτίσει από την αρχή το αφήγημα του «ηθικού πλεονεκτήματος» και γνωρίζει πως αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Τα βαρίδια των 4,5 χρόνων διακυβέρνησης του είναι εδώ και τον τραβούν πίσω και ο ίδιος γνωρίζει πως το να απαλλαγεί από αυτά θα είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που θα κληθεί να πετύχει ως αντιπολίτευση.