Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού μίλησε για εκφυλισμό της Δημοκρατίας αλλά και πως από τις συνομιλίες Παππά – Μιωνή προκύπτει ενδεχόμενη τέλεση εγκλημάτων. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος «ξεσπάθωσε» κατά του Αλέξη Τσίπρα, τον χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς «κακέκτυπο» του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και «ιστορικά ανυπόληπτο». 

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος εμφανίστηκε έξαλλος με την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο '89 και την κυβέρνηση ειδικού σκοπού Νέας Δημοκρατίας και Ενιαίου Συνασπισμού στην οποία ο ίδιος αλλά και σημερινά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Φώτης Κουβέλης υπήρξαν υπουργοί. Υπουργός στην οικουμενική αυτή τη φορά κυβέρνηση Ζολώτα, υπήρξε και ο Γιάννης Δραγασάκης.  

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε σε «βρώμικο '89» και ο Νίκος Κωνσταντόπουλος μιλώντας στο Action 24, τόνισε: «Μέχρι τώρα δεν ήθελα να μιλήσω και μιλούσα συγκρατημένα. Τώρα αποφασίζω να μιλήσω. Δεν ανέχομαι άλλο στον δημόσιο βίο της χώρας να κυριαρχούν πολιτικές καρικατούρες και να δεσπόζουν ιστορικά κακέκτυπα.

Επιχειρούν να αναγνώσουν το σήμερα με μια παρελθοντολογία. Μιλάω για την αναφορά στο '89. Οι αναφορές στο '89 είναι ύβρεις. Είναι υβριστής των αγώνων των πολιτών της Αριστεράς που αγωνίστηκε για κάθαρση. Είναι υβριστής των αξιών της δημοκρατικής κάθαρσης και της δημοκρατικής νομιμότητας και είναι και προσωπικός μου υβριστής όταν για χάρη όψιμων συνεργατών του όπως ο Καμμένος και ο Παπαγγελόπουλος αρνείται και λοιδωρεί τον ίδιο του τον εαυτό. 

Η Αριστερά το '89 είχε το ίδιο σύνθημα στις πρώτες εκλογές με τα άλλα κόμματα. Κάθαρση. Εκείνος που είχε πει τη φράση ήταν ο ίδιος ο Ανδρέας, κάθαρση και αναζήτηση ευθυνών.  

Το αίτημα για κάθαρση του '89 ήταν και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και του ενιαίου Συνασπισμού. Ήταν αναζήτηση πολιτικών και ποινικών ευθυνών όσο ψηλά και αν φτάνουν. Το πρώτο ειδικό δικαστήριο ήταν για το καλαμπόκι. Το ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ και μετείχε κατήγορος βουλευτής του. Καταδικάστηκε ο υφυπουργός με την ψήφο και του ΠΑΣΟΚ. Η παραπομπή για το σκάνδαλο Κοσκωτά, είχε μόνη διαφοροποίηση από το ΠΑΣΟΚ του τότε πρωθυπουργού Παπανδρέου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν παραπομπή Πέτσου, Τσοβόλα, Κουτσόγιωργα, ψήφισε και το ΠΑΣΟΚ».

«Πολιτική ευθύνη χωρίς λογοδοσία και κυρώσεις είναι κούφια λόγια» 

Ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού, πέρασε όμως από το '89 στο σήμερα, αναφέροντας: «Πολιτική ευθύνη χωρίς λογοδοσία και κυρώσεις είναι κούφια λόγια που λέγονται ως κατά συνθήκη ψέυδη. Δεν είναι τεχνικά τα θέματα. Αυτά που αποκαλύπτονται συνιστούν κατά την άποψή μου, εκφυλιστική αλλοίωση του Συντάγματος, στρέβλωση της δημοκρατικής νομιμότητας, θεσμική εξαχρείωση και διάβρωση της πολιτικής και ηθικής αξιοπιστίας. 

'Όταν το κόμμα μετατρέπεται σε ΑΕ που μεταβιβάζει μετοχές του κράτους, όταν χρησιμοποιεί το κράτος ως λάφυρο, πεθαίνει η δημοκρατία. Για την ύπαρξη μαγαζιού ή παραμάγαζου έχουν μιλήσει και ο Τσακαλώτος και εντός του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος. Όχι μόνο έχουν μιλήσει. Ακόμα δεν έχουμε δει τη 17σελιδη επιστολή Κοτζιά και δεν έχουμε δει τα πρακτικά του υπουργικού συμβουλίου. Έμειναν άλαλοι οι υπουργοί. 

Είμαι απόλυτα συγκεκριμένος, δεν μου αρέσουν οι υπεκφυγές σε τόσο σοβαρά θέματα. Το 1991 στο ειδικό δικαστήριο υποστήριξα δημόσια ότι για έναν που κυβερνάει η πολιτική ευθύνη είναι βαρύτερη της ποινικής γιατί αυτός που κυβερνά και κάνει κάτι παράνομο ξέρει ότι το κάνει σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Πρέπει να ερευνηθεί όλο το πλαίσιο. Αυτά που αποκαλύπτονται είναι πολύ συγκεκριμένα, περιέχουν είδηση περί εγκλήματος. 

Να γίνω πιο σαφής. Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να εκτιμήσει ως αποδεικτικό μέσο μια παράνομη κασέτα. Η δημοσιοποίηση του περιεχομένου είναι επιβεβλημένη γιατί αναφέρεται σε ευρύτερης σημασίας δημόσια αγαθά. Προκύπτει τέλεση εγκλημάτων ενδεχόμενη. Ποιος παγίδευσε το δημόσιο βίο της χώρας; Αυτές οι συζητήσεις δείχνουν μη κανονική λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Είναι σοβαρό αδίκημα κατά το Συνταγμα. Ευθύνονται εκείνοι που αξιοποιούσαν το υλικό της ΕΥΠ και εκείνοι που συνομιλούσαν πίνοντας ένα ποτηράκι και κάνοντας follow up το κουτσομπολιό που προέκυπτε από τις επιχειρήσεις της ΕΥΠ. 

Κυκλοφορούσαν στο δημοσιογραφικό περιβάλλον και ήταν γνωστό. Υποστήριξα την ανάγκη ο Τσίπρας ως πρωθυπουργός να στηριχτεί. Τον υποστήριζα μέχρι αρχές Μαΐου του 2015. Διαπίστωσα ότι μου λέει ψέματα. Είχα διαμαρτυρηθεί τρεις φορές.

Κερδίζει ο πολιτικός που αναλαμβάνει ευθύνες και υφίσταται κυρώσεις. Αντί γι αυτά τα καραγκιοζιλίκια θα έπρεπε να υπάρχει γενναία ανάληψη ευθυνών. Έχει καμία σχέση με τους αγώνες και τους ανθρώπους της αριστεράς η κυβέρνηση με τον Καμμένο; Ο Καμμένος είχε γράψει βιβλίο με το οποίο με αποκαλούσε στέλεχος του δικτύου παραπληροφόρησης της σοβιετικής προπαγάνδας. Τότε του έγραφε τα βιβλία του ο Γεωργαλάς. Όταν είπα στον Τσίπρα “για όνομα του θεού”, μου απάντησε κάτι που με πλήγωσε. 

Η εικόνα της Βουλής με τις δέκα κάλπες και την κυβέρνηση στα έδρανα να καγχάζει είναι όνειδος για τη μεταπολιτευτική δημοκρατία. Το σκάνδαλο Novartis είναι άλλο. Η εμπλοκή αυτού του σκανδάλου με πολιτικές διαδικασίες είναι άλλο πράγμα. Πολύ περισσότερο όταν όλα μπαίνουν στο ίδιο καζάνι που  τα ανακατέβει παίρνει λάσπη και την πετά δεξιά και αριστερά. 

Ως υπουργός Δικαιοσύνης ο Παρασκευόπουλος έφερε νόμο που νομιμοποιούσε τη χρήση παρανόμως κτηθέντων αποδεικτικών και στη συνέχεια απενεργοποιήθηκε. Γίνεται νομοθετική ρύθμιση ανάλογα με τη συγκυρία. 

Τους ρωτώ ευθέως, αναγνωρίζουν σ' αυτές τις πρακτικές τίποτα από την ανιδιοτέλεια των αγωνιστών της αριστεράς; Αναγνωρίζουν σ' αυτές τις υπεκφυγές, τα συνήθη ψεύδη τη διγλωσσία; Γιατί νομιμοποιούν πρακτικές που υπονομευύουν την ηθική εγκυρότητα κάθε κόμματος. Είναι δυνατόν ο αγώνας για την κάθαρση να διασύρεται από ιστορικά ανυπόληπτα πρόσωπα;»