Η 1η Ιουλίου έφτασε και η Ελλάδα ανοίγει πλέον τα σύνορα της και στον τουρισμό, χωρίς καραντίνα, με δεδομένο ότι χθες κλείδωσε και η λίστα των τρίτων χωρών, εκτός της Ε.Ε., από τις οποίες οι χώρες της Ευρώπης θα μπορούν να δέχονται απευθείας πτήσεις το επόμενο διάστημα.

Η “σιωπηρή διαδικασία” έληξε χωρίς αλλαγές έναντι της λίστας που είχε οριστικοποιηθεί μεταξύ των Μόνιμων Αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη Παρασκευή, ενώ διευκρινίσεις επί των ευρωπαϊκών συστάσεων έδωσε χθες το απόγευμα και το Μέγαρο Μαξίμου, εξηγώντας ποιους επισκέπτες, από ποιες χώρες και από ποιες πύλες εισόδου θα υποδεχόμαστε το επόμενο διάστημα. Υπενθυμίζεται ότι η λίστα είναι δυναμική και θα επαναξιολογείται ανά δύο εβδομάδες.

Έτσι, στην πράξη στη χώρα θα μπορούν να εισέλθουν οι Έλληνες πολίτες και οι ομογενείς με Δελτίο Ομογενούς από όποια χώρα και αν προέρχονται. Ακόμα θα μπορούν να μπουν όσοι έχουν άδεια παραμονής στη χώρα. Θα μπαίνουν επίσης οι μόνιμοι κάτοικοι των χωρών της Ε.Ε. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πολίτες των χωρών-μελών της Ζώνης Σένγκεν, αλλά και των συνδεδεμένων χωρών. Απαγορεύονται, βεβαίως, οι απευθείας πτήσεις από Μεγάλη Βρετανία και Σουηδία, αλλά, αν κάποιος Βρετανός πολίτης επιλέξει να έρθει μέσω Βρυξελλών ή Παρισίων, τότε δεν μπορεί να εμποδιστεί. Από εκεί και πέρα, για τις τρίτες χώρες, θα επιτρέπεται η άφιξη μόνιμων κατοίκων των χωρών που περιλαμβάνονται στη «λευκή λίστα» της Ε.Ε., κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν θα γίνονται δεκτοί transit επισκέπτες από χώρες εκτός λίστας. Παραδείγματος χάριν, δεκτοί θα γίνονται Καναδοί πολίτες, αλλά δεν είναι μπορούν να ταξδέψουν Αμερικανοί πολίτες που κατοικούν μόνιμα στις ΗΠΑ μέσω Καναδά.

Από εκεί και πέρα, σημεία εισόδου θα υπάρχουν και στα χερσαία σύνορα. Σε αυτή τη φάση και με δεδομένο ότι Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία και Τουρκία παραμένουν εκτός της λίστας της Ε.Ε. με τις ασφαλείς τρίτες χώρες, δεν θα επιτρέπεται η είσοδος επισκεπτών από τα συνοριοφυλάκια που θα λειτουργούν με αυτές τις χώρες. Μόνο ο Προμαχώνας στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα θα είναι ανοιχτός για τουρίστες από την Ε.Ε. και τις χώρες των Βαλκανίων, ενώ ο σχεδιασμός ίσως αναπροσαρμοστεί τις επόμενες εβδομάδες και πάντα με βάση τις συστάσεις της Ε.Ε. Όσο για τα λιμάνια, θα λειτουργήσουν η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, εξυπηρετώντας κυρίως δρομολόγια από την Ιταλία.

Είναι σαφές ότι το άνοιγμα της χώρας στους διεθνείς επισκέπτες εμπειρέχει και ρίσκο, γι’ αυτό και ενεργοποιείται αυτές τις μέρες το λεγόμενο PLF, η ειδική εφαρμογή, ώστε να εντοπίζονται επιβάτες από χώρες με μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο και να γίνονται στοχευμένα τεστ στις πύλες εισόδου. Με βάση την επάρκεια του συστήματος, η χώρα μπορεί να κάνει περί τα 10.000 τεστ την ημέρα στις πύλες εισόδου, εξ ου και είναι κρίσιμη η στόχευση έναντι της τυχαίας δειγματοληψίας, με τη χρήση του ειδικού αλγορίθμου.

Και την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πορεύεται στη λογική της ενίσχυσης του συστήματος υγείας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μιλά σήμερα σε εκδήλωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ με 155 κλίνες ΜΕΘ και 19 κλίνες ΜΑΦ το επόμενο διάστημα, σε 15 δημόσια νοσοκομεία. Η εκδήλωση θα γίνει στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Σωτηρία, ενώ εκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα μιλήσουν η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ Αναστασία Κοτανίδου που είχε τεθεί επικεφαλής της επιτροπής για την ενίσχυση των ΜΕΘ της χώρας και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, πρόεδρος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που προβαίνει σε δράσεις στήριξης του ΕΣΥ ύψους περίπου 400 εκ. ευρώ.