Το πρωινό της Παρασκευής για την κυβέρνηση ήταν ικανοποιητικό. Το έβλεπε κανείς και στη διάθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη, την ώρα που έμπαινε στην αίθουσα της Ολομέλειας στη Βουλή για να απαντήσει στη Φώφη Γεννηματά, στην ώρα του Πρωθυπουργού.

Είχε προηγηθεί η σύντομη εκδήλωση των εγκαινίων του Ελληνικού, με τις μπουλντόζες πίσω από τον πρωθυπουργό να γκρεμίζουν τα εναπομείναντα κτίρια στον χώρο. Μια επένδυση που σε ορισμένους φάνταζε αδιανόητο ότι, εν τελεί θα πραγματοποηιθεί, δρομολογήθηκε και οι μπουλντόζες μπήκαν. Με αυτή την εντυπωσιακή εικόνα, εκπλήρωση μιας υπεσχημένης εξέλιξης από την προεκλογική εκστρατεία της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης πήγε στη Βουλή και ξετύλιξε τη νέα δέσμη μέτρων ύψους 3,5 δις ευρώ για τη στήριξη της εργασίας.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε ένα πλαίσιο ενεργειών που εκτείνεται από τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου σε ορισμένες περιπτώσεις, για αρκετές ζημιογόνες επιχειρήσεις, έως σημαντικές εκπτώσεις για όλες τις επιχειρήσεις με ζημιογόνο χρήση. Ακόμα, θα προβλέπεται σημαντική επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ οι εποχικές επιχειρήσεις για το τρίτο τρίμηνο δεν θα πληρώσουν καθόλου εισφορές. Παράλληλα, το Συνεργασία επεκτείνεται σε όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας, ενώ έρχεται και ένας τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής το επόμενο διάστημα, ύψους 1 δις ευρώ.

Με αυτά τα όπλα στα χέρια του, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει το μεταρρυθμιστικό restart μετά και το σταδιακό άνοιγμα του τουρισμού από τις αρχές Ιουλίου. Επίκειται, άλλωστε, και το ορόσημο της 7ης Ιουλίου, της επετείου εκλογικής νίκης της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να δίνει το μήνυμα της φυγής προς τα εμπρός και της εφαρμογής μιας ατζέντας μεταρρυθμιστικής. Άλλωστε, αυτό συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης, όταν ο αρμόδιος υφυπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος αναθεώρησε τους «μπλε φακέλους» των υπουργών, δηλαδή το ετήσιο σχέδιο για τα υπουργεία τους. Προστέθηκαν συνολικά 58 νέες δράσεις, καθώς αρκετοί στόχοι υλοποιήθηκαν πολύ νωρίτερα, ενώ έγιναν και 48 χρονικές τροποποιήσεις στόχων, με το βλέμμα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Και, βεβαίως, δόθηκαν ήδη οι πρώτες στρατηγικές κατευθύνσεις για το 2021, κάτι που κλείνει και τη συζήτηση για εκλογές που κάποιοι συντηρούν και μεταθέτουν διαρκώς από μήνα σε μήνα.

Το ορόσημο του πρώτου έτους, πάντως, μπορεί να μην εορταστεί με κάποια ειδική εκδήλωση, πέρα από μια σύντομη απολογιστική καμπάνια που θα τρέξει, αλλά θεωρείται εφαλτήριο για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής στρατηγικής, στην οποία παρενεβλήθησαν η κρίση στον Έβρο και η πανδημία του κορονοϊού. Άλλωστε, ο κ. Μητσοτάκης έχει προετοιμάσει τα στελέχη της κυβέρνησης για το ότι ως το τέλος Ιουλίου που κλείνει η Βουλή οι μηχανές θα λειτουργούν στο φουλ, με νομοσχέδιο και πλούσιο κυβερνητικό έργο.

Βεβαίως και αλλαγές θα γίνουν στο κυβερνητικό σχήμα, περισσότερο διορθωτικές. Χθες, η συζήτηση περί ανασχηματισμού φούντωσε και πάλι, αλλά ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να ασχολείται. Στο μυαλό του μάλλον έχουν κλειδώσει και οι αλλαγές και τα νέα πρόσωπα, τα οποία κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό ακόμα. Εκτιμάται, όμως, ότι οι όποιες αλλαγές θα γίνουν περί τα μέσα Ιουλίου. Με δεδομένο, όμως, ότι θα είναι διορθωτικές, το Μέγαρο Μαξίμου δεν τις θεωρεί μείζονα εξέλιξη.