Η αποκάλυψη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» για την κατάθεση-φωτιά του Χρήστου Καλογρίτσα για τα 3 εκατομμύρια που φέρεται να του έδωσε ο κατασκευαστικός όμιλος Χούρι, κατ’ εντολήν του «White House», κατά κόσμον Μεγάρου Μαξίμου το 2016, προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει τον ΣΥΡΙΖΑ σε θέση άμυνας για μια ακόμα φορά, μετά τις αποκαλύψεις για τη συζήτηση Παππά-Μιωνή που άναψε φωτιές και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησε ακόμα και σε μερικό άδειασμα του κ. Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αποκαλύψεις του κ. Καλογρίτσα έρχονται ως νοητή επέκταση των αποκαλύψεων για την υπόθεση Μιωνή, με κοινή συνισταμένη σε αμφότερες το Μέγαρο Μαξίμου. Είτε ως «μαγαζί«, είτε ως «White House», το τότε κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να πρωταγωνιστεί σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις με πολλαπλές στοχεύσεις: από τον έλεγχο του μιντιακού περιβάλλοντος, αν έχουν βάση οι καταγγελίες Καλογρίτσα ότι ουσιαστικά το Μαξίμου και ο τότε υπουργός Επικρατείς Νίκος Παππάς μεσολάβησαν για να βρει τα απαιτούμενα χρήματα και να «χτυπήσει» μια άδεια στον διαγωνισμό, έως τον έλεγχο και άλλων «αρμών της εξουσίας».

Στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν την υπόθεση, επιμένοντας σε πολιτικά ερωτήματα. Στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι τόσο η υπόθεση των ηχητικών όσο και οι αποκαλύψεις για τα 3 εκ στον Χρήστο Καλογρίτσα είναι κομμάτια του ίδιου παζλ: μιας προσπάθειας της τότε κυβέρνησης να στήσει έναν εξωθεσμικό μηχανισμό ελέγχου της εξουσίας. Για το Μέγαρο Μαξίμου, βεβαίως, στο επίκεντρο της διαδικασίας επιμερισμού των πολιτικών ευθυνών δεν είναι ο κ. Παππάς, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για εικονικές συμβάσεις, εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια και για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ ή όλα γίνονταν με την έγκρισή του για να δημιουργήσει καθεστώς;», διερωτάτο χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Και σήμερα, αλλά και τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο να απαντήσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας για τα όσα καταμαρτυρούνται στην κυβέρνηση του και τεκμηριώνονται είτε μέσω ηχητικών, όπως στην περίπτωση Μιωνή, είτε μέσω ενόρκων καταθέσεων, όπως αυτή του Χρήστο Καλογρίτσα.

Πρακτικά, στην κυβέρνηση υπάρχει η εκτίμηση ότι με το πέρασμα του χρόνου «ανοίγουν στόματα» για όσα διαμοίβονταν στο παρασκήνιο την πρώτη περίοδο μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Μάλιστα, κυβερνητικά στελέχη σχολιάζουν ότι, εφόσον στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο κ. Καλογρίτσας ψεύδεται, θα έπρεπε τα εν λόγω στελέχη να τον μηνύσουν και να τον καλέσουν να αποδείξει τα λεγόμενα του.

Με ενδιαφέρον, δε, διάβασαν και στην κυβέρνηση την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο Έθνος της Κυριακής ότι δεν είναι «παιδονόμος», ως προς τις υποθέσεις που εμπλέκουν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κυβερνητικό επιτελείο η διατύπωση αυτή ερμηνεύεται ως υπεκφυγή, εξ ου και η κεντρική γραμμή είναι να συνεχιστεί το σφυροκόπημα, με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα στο πολιτικό κάδρο. Είναι, δε, κοινή εκτίμηση συνεργατών του πρωθυπουργού ότι οι υποθέσεις αυτές που έρχονται στο φως της δημοσιότητας η μια μετά την άλλη στριμώχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ όλο και περισσότερο «στα σχοινιά», ωθώντας τον διαρκώς στη δημόσια συζήτηση σε θέση άμυνας και στη χρεία απαντήσεων.