Η Φώφη Γεννηματά είχε βρεθεί ανάμεσα σε αντικρουόμενα στρατόπεδα μέσα στο κόμμα της, με μια μερίδα των στελεχών της να καλοβλέπουν μια κοινή πορεία με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια άλλη «ομάδα» να βρίσκεται πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία και μια τρίτη μερίδα στελεχών να επιμένουν στο «κοινές αποστάσεις» από όλους, υπενθυμίζοντας πως στο συνέδριο αποφασίστηκε η ανεξάρτητη πορεία του κόμματος.

Είναι όμως δεδομένο πως ηγετικά στελέχη του ΚΙΝΑΛ θεωρούν πως ο βασικός «αντίπαλος» του κόμματος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως η πλειοψηφία της δεξαμενής ψήφων του κόμματος της Κουμουνδούρου αποτελείται από ψηφοφόρους που προέρχονται από την κεντροαριστερά, δηλαδή το χώρο από τον οποίο διεκδικεί το ΚΙΝΑΛ μεγαλύτερο κομμάτι στην... πίτα.

Η Φώφη Γεννηματά φαίνεται πως ενστερνίστηκε την άποψη αυτή κι αποφάσισε να βάλει τέλος στην προοπτική συνεργασίας με τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα του. Το τελευταίο διάστημα μάλιστα έγινε και αποδέχτης εισηγήσεων που σημείωναν πως με τις αποκαλύψεις που προκαλούν «πονοκέφαλο» στον ΣΥΡΙΖΑ, για Μυωνή, Καλογρίτσα, Καμμένο και Παπαδημούλη, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για να επωφεληθεί το ΚΙΝΑΛ, προσελκύοντας τους δυσαρεστημένους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους.

Επιδιώκοντας μάλιστα να σπάσει κάθε είδους δεσμό, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε αίτημα στο PES για τον αποκλεισμό του Αλέξη Τσίπρα από τις συζητήσεις των σοσιαλδημοκρατών, στις οποίες ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει τα τελευταία χρόνια ως παρατηρητής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και δεν κρύβουν την ενόχληση τους, τόσο για την κίνηση αυτή, όσο και για τις δηλώσεις στελεχών του ΚΙΝΑΛ, που το τελευταίο διάστημα, όπως σημειώνουν από την Κουμουνδουρου «αντί να κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση κάνουν αντιπολίτευση στην αξιωματική αντιπολίτευση».

Σημειώνουν πως η Φώφη Γεννηματά εμφανίζεται «δέσμια εκείνων που σπρώχνουν το κόμμα προς τα δεξιά» και τονίζουν πως το ΚΙΝΑΛ είναι το μοναδικό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα στην Ευρώπη που αντί να δημιουργεί συμμαχίες με την αριστερά, προσβλέποντας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση, στρέφεται προς την συντηρητική κατεύθυνση.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν επίσης πως το ΚΙΝΑΛ βαδίζει σε αδιέξοδο, σημειώνοντας πως η συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούν, αφού στην συνείδηση των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς μια τέτοια συμμαχία δεν είναι αποδεκτή. Τονίζουν επίσης πως στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική η Φώφη Γεννηματά θα βρεθεί «εγκλωβισμένη» και υπενθυμίζουν τις συνέπειες που υπέστη το ΠΑΣΟΚ την τελευταία φορά που αποφάσισε να βαδίσει «αγκαζέ» με τη ΝΔ.