Σήμερα πάντως πραγματοποιεί μια κρίσμη επίσκεψη στην Τουρκία ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, η ατζέντα της οποίας δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί. Όμως το ταξίδι του στην Άγκυρα έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψής του σε Αθήνα, Έβρο και Λευκωσία όπου ο ίδιος απέκτησε προσωπική γνώμη για το τί ακριβώς σημαίνει η τουρκική προκλητικότητα και πώς διαμορφώνεται η κατάσταση σε σχέση με τις πρακτικές της Άγκυρας. Ο κ. Μπορέλ είχε μεν εκφράσει την απόλυτη στήριξη της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο (“τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι ευρωπαϊκά σύνορα”) υπήρξε όμως σαφής στην προτροπή του για διάλογο με την Τουρκία. Τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Εξωτερικών είχαν διαμηνύσει στον Ζοζέπ Μπορέλ πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε μια διαδικασία διαλόγου υπό το καθεστώς των απειλών, ακολούθησε πάντως το τηλεφώνημα του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν που όπως διέρρευσε αργότερα, έγινε έπειτα από Γερμανική παρέμβαση.

Πάντως Ελλάδα και Κύπρος είναι πλήρως ευθυγραμμισμένες ενόψει του κρίσιμου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ την επομένη, στις 14 Ιουλίου θα φτάσει στην Αθήνα ο Νίκος Αναστασιάδης, για συνομιλίες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν την κρίσιμη σύνοδο Κορυφής της 17ης Ιουλίου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θεωρεί κρίσιμες τις επόμενες ημέρες, όσον αφορά στην ανάδειξη πρωτοβουλιών και ενεργειών απο πλευράς Ε.Ε και ΗΠΑ προς την Τουρκία, έτσι ώστε να αποτραπεί μια ενδεχόμενη κρίση. Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή ξεκαθαρίζει παράλληλα οτι αντί ενός καταστροφικού σεναρίου, η Λευκωσία επιλέγει αυτό της διπλωματίας, του διεθνούς δικαίου, και της ιδιότητας του κράτους- μέλους της Ε.Ε, καθότι σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό υπαγορεύει ο πατριωτικός ρεαλισμός και ορθολογισμός και όχι μια ρητορική κενών συνθημάτων.

Μάλιστα, δεν αποφεύγει να αναγνωρίσει ότι αν η Τουρκία έχει αναβαθμίσει τον ρόλο της και έχει προβάδισμα στη Λιβύη, είναι ακριβώς και εξαιτίας της αδυναμίας έκφρασης μιας αποφασιστικής πολιτικής απο πλευράς της Ε.Ε.   

Αθήνα και Λευκωσία θέλουν να πετύχουν μια αυστηρή δήλωση καταδίκης από την πλευρά της ΕΕ, αλλά και μια συνολική παρέμβαση των Ευρωπαϊκών χωρών υπέρ των Ελληνοκυπριακών συμφερόντων, ειδικά σε μια περίοδο που η Ευρώπη παρουσιάζεται ανήσυχη απέναντι στην αυξανόμενη παρουσία της Τουρκίας στη Λιβυή.

Ερντογάν: “Διαλύσαμε κάθε παγίδα στο δρόμο μας”

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Άγκυρα διέλυσε «κάθε παγίδα που βρέθηκε στον δρόμο της» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ εξέφρασε την εμπιστοσύνη του σε ό,τι αφορά την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησής του.

«Δεν είναι δυνατόν για μία χώρα η οποία στερείται ενεργειακών πόρων να μιλάει για πολιτισμό, ανάπτυξη [και] βιομηχανοποίηση. Εμπιστευόμαστε τους εαυτούς μας σε όλα τα ζητήματα, από την υγεία μέχρι την οικονομία [και] από τη διπλωματία μέχρι την ασφάλεια», δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινιασμού υδροηλεκτρικών εργοστασίων στην επαρχία Τοκάτ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος έδωσε το παρόν στην τελετή μέσω τηλεδιάσκεψης. «Η ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης αντανακλάται με θετικό τρόπο στις ενεργειακές μας επενδύσεις. Τσακίσαμε τις παγίδες εναντίον της χώρας μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ευελπιστούμε να εκκινήσουμε τη λειτουργία του πρώτου αντιδραστήρα στο Ακούγιου [πυρηνικό εργοστάσιο] το 2023», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στην ενεργειακή πολιτική της Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα έχει σημειώσει ιστορικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την παραγωγή άνθρακα.