Η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε χθες ο Χρήστος Καλογρίτσας είναι άκρως αποκαλυπτική ως προς τις μεθόδους που είχε επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να «τρέξει» τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Μέσα από e-mail και λεπτομερείς αναφορές περιγράφεται ο ισχυρισμός που εξέφρασε ο κ. Καλογρίτσας από την προηγούμενη εβδομάδα ότι τα 3 εκ ευρώ που έλαβε από τον Όμιλο Χούρι δόθηκαν με την κεντρική μεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να κάνει το κανάλι που επεδίωκε η τότε κυβέρνηση.

Άκρως αποκαλυπτικό είναι το mail που λαμβάνει από τον Φουάντ Χούρι της CCC ο συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος να λειτουργεί ως αντ’ αυτού. «Η ιδέα δεν είναι άμεσα ή έμμεσα να καταγραφούμε σε μια συναλλαγή χρηματοδότησης, η οποία θα αφήσει ίχνος για την τελική συναλλαγή. Οι επικεφαλής και ο Λευκός Οίκος και η White Porscha είχαν συμφωνήσει τα τραπεζικά στοιχεία των "φίλων" στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ποιου τα στοιχεία θα χορηγηθούν μέσω του Κυπριακού Αριθμού, που είχα μοιραστεί μαζί σας. Ας παραμείνει σε αυτή τη φόρμουλα…», γράφει σε ένα mail τον Αύγουστο του 2016 ο κ. Χούρι. Πρόκειται για mail που περιλαμβάνεται στη μηνυτήρια αναφορά του κ. Καλογρίτσα και αναφέρεται στα περίφημα 3 εκ. Ευρώ που δεν πρέπει να αφήσουν ίχνη. Αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν από τον κ. Καλογρίτσα ως εγγυητική για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

Το ενδιαφέρον στο mail, όμως, είναι η αναφορά στην “White Porscha”. Κάποιοι εκτίμησαν ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, αλλά δεν ισχύει. Με τον παρόντα όρο που χρησιμοποιείται σε ορισμένες περιοχές των ΗΠΑ, ορίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος εδρεύει στον Λευκό Οίκο. Με βάση αυτή τη συλλογιστική, συνεπώς, αν ως “Λευκός Οίκος” περιγραφόταν το Μέγαρο Μαξίμου, δεν αποκλείεται αυτός ο χαρακτηρισμός να αποδίδεται στον κ. Τσίπρα.

Η ΝΔ από χθες το απόγευμα έσπευσε να αναδείξει το θέμα της «άμωμης ύπαρξης» (όσο το δυνατόν πιο πιστή μετάφραση του αγγλικού όρου), επιμένοντας στο ερώτημα σε ποιον αναφέρεται ο όρος. «Ποιος κρύβεται πίσω από αυτό τον κωδικό; Για όλα αυτά, που είναι σαν να βλέπεις μαφιόζικη ταινία, αναμένουμε τις απαντήσεις του κ. Τσίπρα», έλεγαν χθες από τη ΝΔ. Δεν υπάρχει, βεβαίως, αμφιβολία σε πολλούς παροικούντες το Μέγαρο Μαξίμου ότι οι άλλοτε ένοικοι του Μεγάρου Μαξίμου είχαν πλήρη γνώση όλων των αυτών των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων που λάμβαναν χώρα και τεκμηριώνονται μέσα από τη μηνυτήρια αναφορά Καλογρίτσα.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη αυτή την…κάθετη δομή που περιγράφεται, η κυβέρνηση θα επιμείνει στο καδράρισμα του Αλέξη Τσίπρα, πέραν του Νίκου Παππά. Προς ώρας, η κυβέρνηση επιμένει στα ερωτήματα, αν ο πρώην πρωθυπουργός γνώριζε ή δεν γνώριζε τις μεθοδεύσεις που σκιαγραφούνται. Στο Μαξίμου, δε, περιμένουν με ενδιαφέρον και τη σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για να δουν, αν θα απαντήσει για την «ταμπακιέρα» των σοβαρών καταγγελιών που αφορούν τα κυβερνητικά έργα και ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ ή αν θα επιδιώξει να αλλάξει ατζέντα, όπως έκανε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλούμενος συνομιλίες που έχει μαγνητοφωνήσει η ΕΥΠ με εμπλεκόμενα στελέχη και πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Είναι, δε, σαφές για την κυβέρνηση ότι η υπόθεση αυτή προκαλεί συνεχή πολιτική φθορά στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και δικαιώνει τα όσα έλεγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2016 για τον διαγωνισμό που αφορούσε τις τηλεοπτικές άδειες.