Η χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις πορείες ήταν η ολοκλήρωση μιας προαναγγελθείσας σύμπλευσης: ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης έκανε πιο ήπια τη διατύπωση του άρθρου για την αστική ευθύνη του διοργανωτή των πορειών, η οποία θα περιορίζεται στην επαρκή συνεννόηση του με τον αστυνομικό διαμεσολαβητή και έτσι κλείδωσε η σύμπλευση με το ΚΙΝΑΛ.

Η κυβέρνηση ήθελε να πετύχει ένα ευρύτερο μέτωπο σύγκλισης για ένα νομοσχέδιο που αφορά τη λεγόμενη «σιωπηρή πλειοψηφία». Εξ ου και δεν έφερε το νομοσχέδιο στη Βουλή επί κορονοϊού, αν και ήταν έτοιμο. Περίμενε να αυξηθεί ο αριθμός των παρισταμένων βουλευτών, για να μην περάσει από Βουλή 60 βουλευτών και το κατέθεσε στην Ολομέλεια.

Κάπως έτσι και παρά τον εσωτερικό προβληματισμό στο ΚΙΝΑΛ, το νομοσχέδιο θα περάσει με ευρύτερη πλειοψηφία. Θα είναι κάτι που θα αναδείξει στη σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προεκλογικά είχε αναγορεύσει το θέμα της ρύθμισης των πορειών και της διευκόλυνσης της καθημερινής ζωής πολιτών και επιχειρηματικών κυρίως του κέντρου της Αθήνας σε βασική προτεραιότητα.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση έκανε και παραχωρήσεις, προκειμένου να «κλειδώσει» η σύμπλευση του ΚΙΝΑΛ. Από το πώς θα απαγορεύεται η διαδήλωση, το ποιος θα είναι αρμόδιος για να τη διαλύσει, έως και το ιδιώνυμο, το ΚΙΝΑΛ πέτυχε ορισμένες «μικρές νίκες» που, κατά το Μαξίμου, δεν θίγουν την ουσία του νομοσχεδίου. Στόχος είναι ο εξής ένας: να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο για τις πορείες που δεν θα καθιστά απλό το να κλείνει το κέντρο της πόλης ανά πάσα στιγμή, καταδυναστεύοντας τη μεγάλη πλειοψηφία όσων εργάζονται, κινούνται ή ζουν στο κέντρο της πόλης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει ότι το νομοσχέδιο δεν είναι «γαλάζιας» έμπνευσης, αλλά πατά στους βασικούς άξονες της πρότασης του Γιώργου Καμίνη που είχε κατατεθεί από το 2012, υπό την επίβλεψη του Νίκου Αλιβιζάτου και του Αντώνη Μανιτάκη, μεταξύ άλλων. Αυτό, κατά το Μαξίμου, καταρρίπτει τα περί «χουντικών μεθοδεύσεων» που διακινεί ο ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, ούτως ή άλλως, στο Μαξίμου αντιμετώπιζαν ως μια μάλλον αδέξια προσπάθεια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιστρέψει στην προ του 2015 ρητορική του, σε μια επιχείρηση αναθέρμανσης της αριστερής του βάσης και εσωκομματικής συσπείρωσης εν μέσω ταραχής. Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα το απόγευμα δίνει ραντεβού...στους δρόμους, στις 19:00, με πορεία έξω από τη Βουλή. 

Για τον κ. Μητσοτάκη, όμως, κεφαλαιώδες, έστω και με μερικές βιώσιμες παραχωρήσεις για να βρεθεί ένας κοινός τόπος με το Κίνημα Αλλαγής, ήταν να περάσει το νέο πλαίσιο για τις πορείες που θα αλλάξει σημαντικά τον τρόπο, με τον οποίο διοργανώνονται και αντιμετωπίζονται οι συναθροίσεις. Στην αντίληψη του Μεγάρου Μαξίμου, το νομοσχέδιο εξυπηρετεί το ευρύτερο καλό και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας που συνήθως δεν κατεβαίνει στους δρόμους, χωρίς να αλλοιώνει ουσιωδώς το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός είδε το «δάσος» του να περάσει το νομοσχέδιο με ψήφους πέραν του γαλάζιου μπλοκ και όχι το «δέντρο» της επιμονής στις αρχικές διατάξεις, μέχρι κεραίας. Ήταν κάτι, άλλωστε, που εγκαίρως είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση από την περασμένη Πέμπτη δια του Στέλιου Πέτσα.