Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος χθες στη Φώφη Γεννηματά αποδείχθηκε μάλλον «προφητικός», αφού προέβλεψε πως η απόφαση της να στηρίξει τη Νέα Δημοκρατία στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τις συναθροίσεις θα δημιουργήσει προβλήματα στην αρχηγό του ΚΙΝΑΛ και το κόμμα της. «Ο καθείς και οι επιλογές του, ο καθείς άξιος των επιλογών και της μοίρας του» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα σημείωσε πως το ΚΙΝΑΛ ουσιαστικά απρέχει μαξιλάρι προστασίας στην κυβέρνηση, τονίζοντας: «Όχι μόνο αποφασίζετε να ψηφίσετε το νομοσχέδιο του κ. Χρυσοχοΐδη και του κ. Μητσοτάκη, ένα νομοσχέδιο που βρίσκεται σε αντίθεση με τις δημοκρατικές ευαισθησίες του χώρου του δημοκρατικού και προοδευτικού που συρρικνώνει συνταγματικές ελευθερίες. Όχι μόνο για αυτό, αλλά γιατί σε μία δύσκολη στιγμή για τον κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση -και αναφέρομαι στις εξελίξεις στην οικονομία, την πολύ μεγάλη ύφεση, αναφέρομαι στις εξελίξεις που η ύφεση φέρνει στην ίδια την κοινωνία, αναφέρομαι σε όσα βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με την απόπειρα χειραγώγησης μέσων ενημέρωσης με αυτήν την περίφημη λίστα Πέτσα, αν και είναι λίστα Μητσοτάκη, όχι λίστα Πέτσα- επιλέγετε όχι απλά να κάνετε τον συνήγορο του κ. Μητσοτάκη, αλλά να υπερακοντίσετε και σε επιχειρηματολογία, στην επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της Δεξιάς και να μιλάτε εσείς εδώ με μία πολύ βαριά γλώσσα για παρακράτος και για διαπλοκή»

Δικαίωση

Από την Κουμουνδούρου υποστήριζαν χθες πως απέδειξαν πως είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί την προοδευτική παράταξη εκτιμώντας πως η απόφαση του ΚΙΝΑΛ «να συμπορευτεί για μία ακόμη φορά με τη δεξιά θα είναι και η.... ταφόπλακα του».

Όπως έγραψε και χθες το Reader ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στην δημιουργία ενός «αντιδεξιού μετώπου», άποψη που ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μετά τις καταγγελίες για την αστυνομική βία και τα γεγονότα που σημάδεψαν την χθεσινή διαδήλωση κατά του νομοσχεδίου.

Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του επιθυμούν να «περάσουν το μήνυμα» πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το μοναδικό «ανάχωμα» απέναντι στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία όπως υποστηρίζουν κινείται στα όρια της άκρας δεξιάς.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν χθες πως «η κυβέρνηση προσπαθεί με την καταστολή να φιμώσει τς διαμαρτυρίες εναντίον των πολιτικών επιλογών της», τονίζοντας πως σε αυτή την προσπάθεια «βρήκαν... συμπαραστάτη το ΚΙΝΑΛ».

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν χθες να «χειροκροτήσουν» την στάση του Χάρη Καστανίδη, ο οποίος ούτως ή άλλως ήταν από τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που διατηρούσε όλο το προηγούμενο διάστημα καλές σχέσεις με την Κουμουνδούρου.