«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, είναι μία ακόμη πρόκληση για το σύνολο του πολιτισμένου κόσμου και των διεθνών οργάνων που τον εκπροσωπούν. Συνιστά ιστορική εκτροπή και βεβήλωση ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς με ιδιαίτερη αξία για τους όπου γης χριστιανούς» έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη: Kταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο

Με δήλωσή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας όχι μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θλιβερό» χαρακτηρίζει το γεγονός ότι η τουρκική ηγεσία μετέτρεψε σε τζαμί της Αγία Σοφία, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνει ακόμα πως η συγκεκριμένη ενέργεια δεν επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας μόνο με την Ελλάδα αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα. 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί.

Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά. Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση»