Την σκληρότερη στάση αναμένεται να λάβει η Γαλλία στο αυριανό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, όπου και πιθανότατα θα ζητήσει την επιβολή κυρώσεων απέναντι στην Άγκυρα.

Κρίσιμη θα είναι πάντως και η στάση που θα υιοθετήσει το Βερολίνο, που αυτό το εξάμηνο ασκεί την Προεδρία της ΕΕ, που φαίνεται πως στο παρασκήνιο ασκεί πιέσεις (παρά τις διαψεύσεις που έγιναν μέσα στην εβδομάδα) για την εξομάλυνση της κατάστασης αλλά και την έναρξη μιας μορφής διαλόγου στα ελληνοτουρκικά.

Η φράση πάντως του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνέντευξή του (ΣΚΑΙ) την περασμένη Δευτέρα, πως “τώρα είναι η ώρα της διπλωματίας” φανερώνει πως η Αθήνα έχει γίνει δέκτης των πιέσεων για διάλογο και αποκλιμάκωση από Ευρωπαίους παράγοντες. Την ίδια στιγμή βέβαια τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύουν στην απέναντι πλευρά πως κάθε πρόταση για διάλογο θα πρέπει να συνοδεύεται από έμπρακτη αποκλιμάκωση των ενεργειών της Τουρκικής πλευράς. Όλα αυτά βέβαια ελέχθησαν στην αρχή της εβδομάδας, πολύ πριν την επικύρωση της απόφασης Ερντογάν, για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, που αναμφίβολα θα επηρεάσει, όχι μόνο τις σχέσεις της Άγκυρας με την Αθήνα, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της με την Ευρώπη, τη Ρωσία και την παγκόσμια κοινότητα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως Αθήνα και Λευκωσία είναι σε συνεννόηση με την Γαλλία ενόψει του αυριανού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ενώ την Τρίτη θα έρθει στην Αθήνα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, για διαβουλεύσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μια πρόγευση των αντιδράσεων της Άγκυρας έλαβε ο Ζοζέπ Μπορέλ κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και τις επαφές που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, αν και η Λευκωσία κυρίως προβάλλει αντιρρήσεις για τις δημόσιες δηλώσεις που έκανε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Το ζήτημα πάντως της τουρκικής προκλητικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, σε συνδυασμό με το ρόλο της Τουρκίας στην εμφύλια διαμάχη στη Λιβύη έχει θορυβήσει τόσο τη Γαλλία, όσο και την Γερμανία που αναζητούν πλέον διπλωματικές λύσεις για την ανάσχεση της Τουρκικής επιρροής, οι διεκδικήσεις της οποίας στην περιοχή θεωρούνται από την γερμανική κυβέρνηση αδικαιολόγητες.

Η γερμανική πλευρά θα ήθελε επίσης την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την εμπλοκή και του ΟΗΕ,  κρίνοντας ότι οι κυρώσεις δεν επαρκούν ως αντίδραση στις ενέργειες της Τουρκίας. Έμπειροι παρατηρητές των ελληνοτουρκικών πάντως, σημειώνουν πως το Βερολίνο έχει σαφέστατα μεγαλύτερο βαθμό επιρροής από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα προς την Τουρκία καθώς έχει βαθιά εμπεδωμένες σχέσεις με την Άγκυρα (σε οικονομία και άμυνα) και άρα σημαντικότερο ρόλο.