Παρά το ότι Γαλλία και Γερμανία έχουν καταδικάσει με σκληρά λόγια τις ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες και δηλώνει έτοιμη για νέες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Ο Πρωθυπουργός είχε μάλιστα χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ξεκινάει αύριο, με το βασικό θέμα στην ατζέντα να είναι το Ταμείο Ανάκαμψης για το οποίο αναμένεται μια ιδιαίτερα δύσκολη συζήτηση. Όπως σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα θέλει να επιτευχθεί συμφωνία εντός του Ιουλίου, κάτι που είναι προς όφελος των Ευρωπαίων πολιτών, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε. η πανδημία του κορονοϊού».

Οι δυο ηγέτες συνομίλησαν πάντως και για την τουρκική προκλητικότητα με την Αθήνα να εκτιμά πως η δημοσιοποίηση της άτυπης τριμερούς συνάντησης Γερμανίας - Τουρκίας - Ελλάδας στο Βερολίνο ήταν μια ξεκάθαρη προσπάθεια της Άγκυρας να «κάψει» το διάλογο δηλώνοντας ταυτόχρονα “παρούσα”. Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκει στο σύμβουλο Εξωτερικής Πολιτικής της Άνγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ, ο οποίος κάλεσε την διπλωματική σύμβουλο του Πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή που βρισκόταν στο Βερολίνο για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής σε μια τριμερή συνάντηση με τον εκπρόσωπο της τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γερμανική πλευρά κατέθεσε στο τραπέζι πρόταση που περιελάμβανε την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν το 2016 ζητώντας από την Τουρκία να μην προβεί σε γεωτρήσεις εντός της ελληνικής ΑΟΖ και να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Άγκυρα. 

Η Αθήνα έχει πάντως θέσει με καθαρό και σαφή τρόπο, όπως έγινε και στην πρόσφατη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας αλλά και γενικότερα το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας ζητώντας να καθοριστεί πλαίσιο κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας στην περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά της.

Η Άγκυρα πάντως συνεχίζει τις προκλήσεις, αφού όπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις Ποστασί, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που αφορά νέα γεώτρηση η οποία θα γίνει από τις 18 Ιουλίου μέχρι και τις 18 Αυγούστου στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας μάλιστα πως “η Τουρκία προειδοποίησε αυστηρά πως «συστήνεται να μην παρενοχληθεί το πεδίο εργασίας”. Πρόκειται για ανανέωση της υφιστάμενης Navtex της Τουρκίας για το Γιαβούζ που βρίσκεται στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα τρία πλοία προσφέρουν τεχνική και άλλη στήριξη στο τουρκικό γεωτρύπανο.

Καταδίκη και από Γερμανία

Η αναγγελία της Τουρκίας για συνέχιση των γεωτρήσεων στην Κύπρο ενοχλούν πάντως την Γερμανική κυβέρνηση που δηλώνει - μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών - ότι η Άγκυρα στέλνει τα λάθος μηνύματα με την επιμονή της να συνεχίζει τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Όπως σημειώνουν γνώστες των ελληνοτουρκικών, το Βερολίνο που ανέλαβε στις αρχές Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ, αγωνιά για την επικίνδυνη κλιμάκωση των ελληνοτουρκικών και φοβάται ένα θερμό επεισόδιο μέσα στο φθινόπωρο για αυτό και σπεύδει να φέρει σε επαφή τα δυο μέρη και ασκεί πιέσεις στην Τουρκία για την αποκλιμάκωση. Ταυτόχρονα, η απαγόρευση τουριστικών επισκέψεων στην Τουρκία έχει πληγώσει την οικονομία της γειτονικής χώρας, ενώ την ίδια στιγμή οι γερμανο-τουρκικές οικονομικές σχέσεις έχουν τεράστια σημασία για τις δυο χώρες.