Μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν πάντως στον “αέρα” η ειδική Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που θα τεθεί επί τάπητος το ζήτημα της σχέσης μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας. Σχετικές πληροφορίες είχαν διαρρεύσει από την Κυπριακή πλευρά που πάντως δεν επιβεβαιώθηκαν από τον Εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως υπάρχουν και χώρες που είναι επιφυλακτικές σε κυρώσεις προς την Τουρκία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που βρίσκονται σε αντιδιαστολή με όσα υποστηρίζει η Γαλλία και βέβαια η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Γερμανία πάντως φαίνεται πως θα συνεχίσει τη δική της πρωτοβουλία για εκτόνωση της Ελληνοτουρκικής έντασης, αφού το επόμενο βήμα μετά το τηλεφώνημα των δυο ηγετών, Μητσοτάκη και Ερντογάν, και της τριμερούς συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον εκπρόσωπο της Τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, θα είναι η επίσκεψη του Γερμανού υπουργού των Εξωτερικών, Χάικο Μάας,  την Τρίτη 21 Ιουλίου στην Αθήνα. Στην επίσκεψη αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα ζητήματα της Τουρκικής προκλητικότητας στον απόηχο της απόφασης της Άγκυρας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, όσο και τα ζητήματα της εμφύλιας διαμάχης στη Λιβύη, στην κρίση της οποίας η Αθήνα θέλει να παίξει ρόλο.

Η χθεσινή Σύνοδος ξεκίνησε πάντως με παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν γίνεται η Τουρκία να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών και να μην υπάρχει ισχυρή αντίδραση, ενώ έθιξε και το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογραμμίζοντας ότι είναι ενδεικτικό για τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει τις διεθνείς συμφωνίες, τον αλληλοσεβασμό και τον διαθρησκειακό διάλογο. Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης πως ο ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάρτιση της λίστας των πιθανών κυρώσεων.

Αναστασιάδης: Οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές 

Από την πλευρά του ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε την επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές. Σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, αναφέρθηκε στην έκδοση νέας NAVTEX,  με την οποία παρατείνονται οι παράνομες  δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ . Αναφέρθηκε, επίσης, στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη.