Πολιτικός σεισμός έχει προκληθεί από τις αποκαλύψεις της Καθημερινής της Κυριακής αναφορικά με τη συνομιλία που φέρεται να είχε ο τέως αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος με τον αξιωματικό που ανέλαβε την πραγματογνωμοσύνη Δημήτρη Λιότσιο και στην οποία φέρεται να του ζητά να “θάψει” την υπόθεση, να μην κάνει καμία αναφορά σε ανωτέρους του, αλλά και σε πολιτικά πρόσωπα με το πόρισμα του, ενώ παράλληλα τον προειδοποιεί πως, αν ενεργήσει κόντρα στις προειδοποιήσεις του, μπορεί να βρεθεί με δυσμενή μετάθεση στη Σάμο και, στην πρώτη πυρκαγιά, να μην του διατεθούν εναέρια μέσα, γιατί «έτσι παίζεται το παιχνίδι».

Όπως είναι σαφές ο κυνισμός στη συνομιλία του κ. Ματθαιόπουλου με τον κ. Λιότσιο σοκάρει, αλλά προκαλεί και αναταράξεις, με την κυβέρνηση να εξαπολύει δριμεία επίθεση, κάνοντας λόγο για «ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες». Πρακτικά, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή μένει στο πολιτικό σκέλος και αυτής της υπόθεσης, επιμένοντας να ζητά απαντήσεις τόσο από την Όλγα Γεροβασίλη, την τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη που φέρεται να κατονομάζεται από τον Βασίλη Ματθαιόπουλο ως δίδουσα εντολές συγκάλυψης της υπόθεσης, αλλά και από τον Αλέξη Τσίπρα. Ως προς τον πρώην πρωθυπουργό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιμένει να ζητά απαντήσεις για τα όσα αποκαλύπτονται, αλλά και για την ουσία των χειρισμών τόσο εκείνης της περιόδου, όσο και στη συνέχεια, καθώς σε πλείστα όσα κυβερνητικά στελέχη είναι εμπεδωμένη η άποψη ότι υπήρξε απόπειρα συγκάλυψης.

Η Όλγα Γεροβασίλη, πάντως, επεχείρησε να περάσει στην αντεπίθεση, καταθέτοντας αρχικά εξώδικο και στη συνέχεια μήνυση εις βάρος της εφημερίδας Καθημερινή για τη δημοσίευση της συνομιλίας. Βεβαίως, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η κ. Γεροβασίλη δεν μηνύει ονοματικά τον κ. Ματθαιόπουλο, ο οποίος την αναφέρει στη συνομιλία με τον κ. Λιότσιο. Μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο του Mega, η πρώην υπουργός ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν οι φωνές που ακούγονται στο ηχητικό είναι των Ματθαιόπουλου και Λιότσιου. Αφήνει, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες μηνύσεις, εφόσον τεκμηριωθεί ότι πρόκειται γι’ αυτά τα πρόσωπα, ενώ ενδιαφέρον θα έχει και η σημερινή τηλεοπτική εμφάνιση της κ. Γεροβασίλη στον ΣΚΑΪ. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, υπενθύμιζαν ότι η κ. Γεροβασίλη με τον κ. Ματθαιόπουλο εμφανίζονταν την άνοιξη του 2019 σε βίντεο να χορεύουν μαζί σε γιορτινό κλίμα, χωρίς καμία σκέψη για όσα θα ακολουθούσαν.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση μπορεί να μην…σπρώχνουν το θέμα, το οποίο πηγαίνει μόνο του, λόγω και των όσων άκρως κυνικών ακούγονται στο ηχητικό απόσπασμα, αλλά την ίδια ώρα βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε άλλη μια υπόθεση να βρίσκεται σε θέση άμυνας και να υποχρεούται να απαντήσει. Την ίδια ώρα, μια μετά την άλλη, από την υπόθεση Νοβάρτις και τις τηλεοπτικές άδειες, έως την πυρκαγιά στο Μάτι έρχονται εκ νέου στο προσκήνιο υποθέσεις πολιτικά φθοροποιές για τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα τα στελέχη του να καλούνται να απαντούν σε πιεστικές ερωτήσεις, με δεδομένα, δε, και ηχητικά ντοκουμέντα.

Μένει, δε, να αποκρυσταλλωθεί, μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες και το θρίλερ της Συνόδου Κορυφής ποιο θα είναι το μήνυμα που θα επιλέξει να στείλει η κυβέρνηση, με δεδομένο ότι την Πέμπτη συμπληρώνονται δύο χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι.