Όπως σημείωσαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι παρεμβάσεις έχουν στόχο «τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis και την εκτόξευση λάσπης κατά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ».

Με αιχμή τις εξελίξεις γύρω από την Προανακριτική και την υπόθεση Novartis, στον απόηχο και της δίωξης της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, οι Φώτης Κουβέλης, Νίκος Παρασκευόπουλος, Σπύρος Λάππας και Δώρα Αυγέρη κατηγόρησαν την κυβέρνηση σε πολιτικό επίπεδο για σχεδιασμένη προσπάθεια με στόχο την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον «αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με τον χειρότερο τρόπο».

Κατά τη συνέντευξη Τύπου τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσαν ότι «δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα να διώκεται ο διώκτης υποθέσεων διαφθοράς. Ο Φώτης Κουβέλης (μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τη Δικαιοσύνη) είπε ότι «η δικαιοσύνη είναι σε κατάσταση πολιορκίας και όταν αυτό συμβαίνει, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι δεν είναι ανεξάρτητη». «Πρέπει να σπάσει αυτή η πολιορκία, να λειτουργήσουν οι θεσμοί όπως ακριβώς προβλέπεται. Η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη είναι υπόθεση βαθιάς δημοκρατίας», υπογράμμισε.

«Η δίωξη Τουλουπάκη παρέχει ένα μήνυμα σημαντικό και γενικεύσιμο, απευθύνεται κυρίως προς τους υπόλοιπους δικαστές, ενώπιον οικονομικών διαχειρίσεων που επίκεινται και ενώπιον επιχειρήσεων που προσκρούουν σε συνταγματικές ελευθερίες και οι οποίες έχουν ξεκινήσει: Μη διανοηθεί εισαγγελέας ή δικαστικός λειτουργός να μας ελέγξει», είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος. Ο κ. Παρασκευόπουλος μάλιστα στην εισήγηση του τόνισε πως οι δικαστές τοποθετούνται από την κυβέρνηση σε ένα σταυροδρόμι ή της προαγωγής ή της δίωξης. « Σε συνέδριο στην Ισπανία, όπου είχα λάβει μέρος προ πολλών ετών, ένας Κολομβιανός ομιλητής, Εισαγγελέας, είχε αναφέρει τα εξής:  «Στην πατρίδα μου λένε ότι όταν ένας δικαστής αναλαμβάνει μια υπόθεση διαφθοράς, μπαίνει ανάμεσα σε δυο μέταλλα: το χρυσό και το μολύβι -σφαίρα. Θα παρουσιάσουμε σήμερα ένα φαινόμενο, μια κυβερνητική πολιτική που προσπαθεί να πείσει κάθε δικαστή πως, όταν αναλαμβάνει μια υπόθεση διαφθοράς, θα βρίσκεται ανάμεσα σε δυο χαρτιά: στο χαρτί της προαγωγής του και στο χαρτί της δίωξής του.  
Ένας χρόνος διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ένας χρόνος επιθέσεων και έμπρακτων προσβολών της δικαιοσύνης» είπε.

 Ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ, εισηγητής στην Προανακριτική, Σπύρος Λάππας, καταλόγισε στη ΝΔ και στο Κίνημα Αλλαγής ότι «αρνούνται» πως η Novartis, με το συμβιβασμό με τις ΗΠΑ, «ομολόγησε τα αμαρτήματά της» και χαρακτήρισε «διολίσθηση στη γελοιότητα» να υποστηρίζει η ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «κάνει λάθος στη μετάφραση».

«Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα», είπε η βουλευτής και μέλος της Προανακριτικής, Δώρα Αυγέρη. «Ήρθε η ώρα να πούμε "ως εδώ και μη παρέκει". Δεν θα αφήσουμε καμία πρόκληση προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να πέσει κάτω. Κάθε απόπειρα κατασυκοφάντησης θα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης» τόνισε «Η χώρα διέρχεται περίοδο θεσμικής εκτροπής. Απέναντι σε αυτή τη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης σκανδάλων και παραπλάνησης της κοινής γνώμης,  ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ως θεσμικό ανάχωμα και θα συνεχίσει να παλεύει», ανέφερε μεταξύ άλλων.